Euroda değer kaybı Avrupa’da artan risklerle devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euroda değer kaybı Avrupa’da artan risklerle devam ediyor
Doviz.com
11.10.2022 09:57

Euro, özellikle Almanya olmak üzere güçlü ekonomiler üzerinde söylentileri artan iflas riski ve yüksek enflasyon tehdidi sebebiyle değer kaybetmeye devam ediyor.

Euro/dolar, ABD verisi öncesinde 0,97965 seviyesinden işlem görürken verinin açıklanmasının ardından düşüşe geçti. Haftaya da düşüşle başlayan euro/dolar paritesi %0,12 düşüşle 0,9690 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL ise, geçen ay 18,6033 seviyesine çıktıktan sonra 18,0138 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen ve ekonominin eylül ayında beklenden fazla istihdam yarattığını gösteren tarım dışı istihdam verisinin ardından, euronun dolar karşısında değer kaybı da hızlandı.

ABD’den gelen verilere göre, istihdam da 250.000 artış beklenirken eylül ayında tarım dışı istihdamın 263.000 kişi arttığı görüldü.

Euro bölgesi için gösterge olan Almanya'nın 10 yıllık devlet tahvili getirisi ise ABD verisinin açıklanmasının ardından yükselişe geçti. %2,353 seviyesine yükselen tahvil faizi 28 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve %2,3175 seviyesinden işlem görüyor.

Almanya'da i̇flas riski

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Almanya'da beklenen ekonomik daralmanın derin olmayacağını ve bir iflas dalgası yaşanmayacağını savundu.

Sueddeutsche Zeitung'a konuşan Nagel, Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 1,3 oranında büyüyeceğini, gelecek yıl ise yatay seyredeceğini öngördü.

Nagel ayrıca enflasyonun 2023 yılında yüzde 6'nın altında olmayacağını belirtti. Euro Bölgesi için enflasyon tahminini ise yüzde 5,5 olarak belirtti.

Nagel konuşmasında ayrıca ECB’nin yakın gelecekte tahvil pozisyonunu azaltması gerektiğini belirterek bir sonraki ECB toplantısında enflasyonla mücadele konusunda net sinyallerin verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Nagel, "Para politikamızı güçlü bir şekilde uygulamalıyız. Yakın gelecekte tahvil pozisyonunu azaltmalıyız.” dedi.

Avrupa’da yüksek enflasyon riski

Hollanda Merkez Bankası (DNB) Başkanı Klaas Knot, pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon riskinin öngörülenden daha yüksek olması ihtimalinin hafife alındığını düşündüğünü söyledi.

Knot, 2024 yılında enflasyonun ECB'nin öngördüğü %2,3'ten daha yüksek olma ihtimalinin olduğunu, ancak piyasaların henüz bu riski fiyatlamadığını söyledi.

Knot gazetecilere verdiği demeçte, "ECB defalarca enflasyon görünümüne ilişkin risklerin yukarı yönlü olduğunu söyledi. Ancak bu uyarıya ne kadar önem verildiğini bilmiyorum." dedi.

Knot, artan enerji fiyatlarına yardımcı olmak için hane halklarına yapılan hükümet desteğinin de önümüzdeki yıllarda enflasyonu körükleyebileceğini belirtti.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı, "Almanya ve Hollanda'daki gibi destekler standart hale gelirse, enflasyon ve faiz oranları daha da yükselecektir" dedi.

Almanya geçen hafta, tüketicileri 2023 ve 2024 yıllarında artan enerji maliyetlerinden korumak için yaklaşık 200 milyar euroluk bir paket açıkladığı için diğer AB ülkeleri tarafından eleştirilmişti.

Knot, ECB'nin ay sonundaki toplantısında yine önemli bir faiz artırımı açıklayacağının kesin olduğunu da sözlerine ekledi.

REKLAMI KAPAT X