Euroda değer kaybı devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euroda değer kaybı devam ediyor
Doviz.com
23.09.2022 15:14

Bu hafta merkez bankalarının faiz artışına gitmesi ve Avrupa’nın karşılaşabileceği sorunların artmasıyla euro kurunun diğer para birimleri karşısındaki kayıpları hızlandı.

EUR/USD paritesi haftanın ilk gününde seviyesinin üzerine çıkmıştı. Fed’in üçüncü kez 75 baz puanlık artışa gitmesiyle, parite tekrar 1 seviyesinin altına sert bir şekilde indi. Bugün saat 15:15 itibarıyla yüzde 0,83 düşüşle 0,9758 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL, pazartesi günü 18,43 seviyesine yükselmişti. TCMB’nin faiz indirimine gitmesine rağmen  euro kuru, Türk lirası karşısında da hızla değer kaybetmeye başladı ve kur bugün 17,9248 seviyesine kadar indi. 

Rusya Ukrayna savaşı, enerji ve gıda fiyatları üzerindeki baskının artmasına sebep olması nedeniyle Euro bölgesi tarafından yakından takip ediliyordu. 

Rusya Ukrayna savaşında Putin’in, kısmi seferberlik ilan ettiğini duyurması ve 18-25 yaş arasındaki erkeklere yurtdışına çıkış yasağı getireceğini belirtmesi savaşın süresinin uzaması konusundaki endişeleri artırdı.

Euro bölgesi, Rusya'dan yapılan petrol ve doğal gaz ithalatına büyük ölçüde bağımlı olduğundan, kısıtlamalar enerji sektöründe büyük fiyat artışlarına neden oldu. Fiyat artışlarının durgunluk beklentilerini artırmasıyla euro kuru üzerindeki satış baskısı da arttı.

Bugün açıklanan Euro Bölgesi öncü imalat PMI endeksi eylül ayında 49,6'dan 48,5 seviyesine geriledi. Euro Bölgesinde imalat ve üretim tarafındaki düşüş devam ederken, hizmet sektörünün de daralma bölgesine geçmesiyle Euro bölgesinde durgunluk riskinin daha fazla arttığı gözlendi. 

Güçlü dolar yatırımcıları tedirgin ediyor

ABD ekonomisindeki istikrara yönelik korkulara rağmen, Fed’in faiz oranlarını yükseltmesi, doların diğer para birimlerine karşı güçlenmesine yol açtı. Dolar endeksi yılbaşından bu yana yüzde 17'e yakın artış gösterdi. Bu artışla dolar endeksi 20 yılın en yüksek seviyesine gelerek, 112 lira seviyesine ulaştı ve yeni bir rekor kırdı.

ABD ve diğer merkez bankalarının şahin bir tutumla para politikasını sıkılaştırmaya gitmesi nedeniyle Avrupa’daki makroekonomik görünüm ise oldukça negatif bir seviyeye ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası’nın değeri düşen euroyu tekrar güçlendirmek için faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. 

ECB politika yapıcılarının, faiz oranlarını yüzde 2 seviyesinin üzerine çekmek zorunda kalabileceklerini belirtmesinin ardından Fed’in faiz artışına gitmesiyle Avrupa Merkez Bankası’nın da ekim ayı toplantısında politika faizini 75 baz puan artırması ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 3 seviyesi üzerine çıkması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X