Faiz haftasına dolar nasıl başladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Faiz haftasına dolar nasıl başladı?
Doviz.com
19.02.2024 09:40

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın şubat ayı faiz kararını açıklayacağı kritik haftaya kademeli yükselişini sürdürerek başladı.

Dolar/TL, kademeli yükselişine devam ederken bugün piyasalarda Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı ile Hazine ihaleleri takip edilecek.

Hazine ayrıca bugün Şubat 2026 itfalı sabit kuponlu tahvilin ilk ihracı ile Kasım 2028 itfalı sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Bu ay 250,2 milyar TL iç borçlanma hedefleyen Hazine, bu öngörüsünün yaklaşık 80 milyar TL'sini tamamladı. Hazine ikisi bugün dördü yarın olmak üzere altı borçlanma ile şubat programını da tamamlayacak.

Piyasalarda gözler Merkez Bankası’nda

İç piyasada bu hafta perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öne çıkıyor. Dış piyasalarda ise Avrupa ve ABD Merkez Bankası’nın tutanakları bekleniyor.

Reuters anketinde de TCMB'nin genel seçimler sonrası başladığı faiz artış döngüsünü ocakta tamamladığı mesajları ardından bu ay politika faizinin yüzde 45'te sabit kalmasının beklendiği aktarıldı.

PPK beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağını öngörmüştü. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36,25 olmuştu.

TCMB yılın ilk enflasyonda raporunda ise politika faizinin dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyinde olduğu, faiz indirimi konuşmak için "erken" olduğu mesajını vermişti. Toplantıda ayrıca daha uzun süre sıkı duruşa işaret edilmişti.

İLGİLİ HABER Enflasyon Raporu’nun yankıları sürüyor: Ekonomistler ne söylüyor? Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'na ilişkin değerlendirmesinde, faiz indirimi için yılın son çeyreğini işaret etti.

Bu kapsamda PPK metnindeki gelecek dönemlere ilişkin yönlendirmeler de bu hafta yakından takip edilecek.

Bu gelişmelerin ortasında Dolar/TL, Eylül 2023'ten beri devam eden kademeli yükselişini sürdürerek 30,86 ile yeni tarihi zirvesinden haftaya başladı. Bu verilere göre TL, Ocak ayında dolar karşısında yüzde 2,7 değer kaybederken yıl başından bu yana TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 4,3 oldu.

Küresel piyasalarda Çin tatilden döndü, ABD tatilde

ABD’de hisse senedi ve tahvil piyasaları Presidents’ Day resmi tatili nedeniyle bugün işleme kapalı olacak.

Çin’de ise piyasalar bir haftadan uzun süren yeni yıl tatilinin ardından yeniden işlem görmeye başladı. Asya hisse senedi endeksleri Çin’de yeni yıl tatilinin başarılı geçtiğine dair verilere karşın fazla değişim göstermedi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) ise para birimi yuanın dalgalanmasını önlemek için kilit bir politika faizi oranını indirmekten kaçındı.

PBOC, pazar günü bir yıllık orta vadeli borç verme faiz oranını beklentiye paralel şekilde %2,5 seviyesinde tuttu ve piyasalara 1 milyar yuanlık sınırlı bir nakit enjeksiyonu gerçekleştirdi. Bu hamle, dolardaki toparlanmanın etkisiyle yuanın offshore işlemlerde geçen hafta üç ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından geldi.

Oversea-Chinese Banking Corp Faiz Stratejisti Frances Cheung ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Bu karar PBOC’nin daha fazla gevşeme yapmasına engel değil” dedi ve dış faktörlerin faiz indirimlerinin zamanlamasında rol oynayabileceğini belirtti.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme Bu hafta piyasalar başta TCMB'nin faiz kararı olmak üzere Fed tutanaklarını, PMI verilerini, geçen haftadan bu yana devam eden Bitcoin rallisini ve Borsa İstanbul’da gerçekleşecek yeni halka arzları takip edecek.
REKLAMI KAPAT X