Finans piyasalarında dünün özeti: Dolar/TL ve euro/TL'de yeni günün ilk rakamları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Finans piyasalarında dünün özeti: Dolar/TL ve euro/TL'de yeni günün ilk rakamları
Doviz.com
04.07.2023 09:07

İstanbul serbest piyasada yeni güne dolar/TL 25,95, euro/TL ise 28,33 seviyesinden güne başladı.

Serbest piyasada 25,94 liradan alınan dolar 25,96 liradan satılıyor. 28,31 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 28,33 lira olarak belirlendi.

Dün doların satış fiyatı 25,92 lira, euronun satış fiyatı ise 28,30 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise dünkü fiyatlamalara göre doların alışı 25,95, satışı ise 26 olarak belirlenirken; euronun alışı 28,35, satışı ise 28,40 oldu.

Not: Kapalıçarşı kurları öğleden sonra güncellenmektedir.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Dün TCMB'nin beklentilerin altında kalan ancak normalleşmenin ilk adımı olarak görülen faiz kararının alındığı PPK toplantısının özeti yayımlandı.

Buna göre Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini %8,5'ten %15'e yükselttiği 22 Haziran tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özette, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında %5 enflasyon hedefinin gerçekleştirilmekten çok uzak olduğu bildirildi.

Enflasyon görünümünün yeni adımların atılmasını gerekli kıldığı da belirtilen özette, yumuşak bir geçiş süreci için sadeleşme politikasının kademeli olacağı bildirildi.

KKM dönüşleri için 1 milyar dolarlık satış

Bankacılar ise bu hafta yoğun KKM dönüşlerinin olduğuna dikkat çekerken, üst düzey bir ekonomi yetkilisi, KKM dönüşleri nedeniyle piyasada oluşan döviz likidite ihytiyacının karşılanması için dün kamu bankaları üzerinden 1 milyar dolar tutarında satış yapıldığını öne sürdü. Yapılan işlemin ise kura müdahale değil, piyasada sağlıklı fiyat oluşumunu sağlamak olduğu belirtildi.  

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara da TCMB’nin piyasasına satış değil alış yönünde müdahalesinin olduğunu belirterek, TCMB’nin son 8 iş gününde 13,4 milyar dolar aldığını duyurdu.

Bu gelişmelerin ortasında Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ise “İhracatçının dövizinin yüzde 40’ını satma zorunluluğu, KKM’den gelenler, Yuvam hesabı gibi uygulamalar nedeniyle döviz piyasası kendi dengesini kaybedeli çok olmuştu. Yabancı ve yerleşiklerin TL’ye güçlü dönüşü olmadığı zamanlarda TCMB’nin kendi pozisyonundan ithalat vb. talebi için döviz satması zaten artık gerekli. Zaman zaman da net alım yapması gerekebilir.”değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan: Ekonomi kadromuz, uluslararası doğrudan yatırımları artırma çalışmalarına hız verdi

Dün Beştepe'de 3 saat süren Kabine toplantısı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Yeni ekonomi kadromuz enflasyonla mücadele yanında uluslararası doğrudan yatırımları artırma çalışmalarına hız verdi. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte dost ve kardeşlerimiz başta olmak üzere uluslararası yatırımcıların ülkemize yönelik ilgisi yükseldi" dedi.

Son 21 yılda yaklaşık 255 milyar dolar doğrudan yatırım çeken Türkiye'nin salgın sonrasında yıldızının daha da parladığını söyleyen Erdoğan, "Rekabetçi, yenilikçi, girişimci dostu bir iş ve yatırım ortamıyla bu ilgiyi ve pozitif havayı ekonomimiz için fırsata çevirmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca kur korumalı mevduat uygulamasının devam ettiğini belirterek, "Bu mevduat için sağladığımız vergi istisnasının süresini uzatıyoruz, tasarruf sahiplerine olumsuzluk oluşturmayacak şekilde süreci yürütüyoruz" dedi.

REKLAMI KAPAT X