Seçimler sonrası ABD ikinci Trump dönemine hazırlanırken, yeni bir "ticaret savaşı" tedirginliğine ilişkin kaygılar, gelişmekte olan piyasaların kan kaybetmesine neden oldu.
Cumhuriyetçi aday Trump’ın ABD seçimlerinde zaferini ilan etmesi, para piyasalarında da volatilitenin artmasına yol açtı.
Bu kapsamda MSCI'nın gelişmekte olan piyasalardaki para birimlerini takip eden endeksi yüzde 0,6 düşerek iki ayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Gelişen ülke para birimlerinin performansı
Buna göre Hindistan rupisi ve Güney Afrika randı dolar karşısında seçimlerin ardından sırasıyla yüzde 0,25 ve yüzde 2,07 değer kaybetti.
Meksika pesosu ise yaklaşık yüzde 3 gerileyerek iki yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine indi. Peso, dolar karşısında son olarak 20,63 seviyesinden işlem gördü. Trump'ın ABD'ye otomobil ihracatına yüzde 200 ek vergi getirme tehdidinde bulunması nedeniyle Meksika'nın ticaret ve göç konularında engellerle karşı karşıya kalması bekleniyor.
Trump ayrıca Çin'den gelen mallara yüzde 60 ya da daha fazla gümrük vergisi uygulanacağı taahhüdünde bulunmuştu. Bu çerçevede yuan da yüzde 1 değer kaybederek Şubat 2023'ten bu yana en sert günlük düşüşünü yaşadı. Yuandaki keskin düşüşün ardından, medyada yerel bankaların düşüşü hafifletmek için dolar sattığına yönelik haberler yer aldı.
TL dolar karşısında yatay seyirde
Türk lirası ise sonuçların ardından dolar karşısında yatay hareket ederek diğer para birimlerinden ayrıştı. Kerim Karakaya ve Tuğçe Özsoy’un aktardığına göre ise TL, Londra’da sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 0,3’e kadar değer kazanırken, kamu bankalarının güçlü desteği ve yabancı fonların piyasaya girmesinden destek buldu.
İsmini vermek istemeyen işlemcilere göre kamu bankaları TL’yi korumak amacıyla Asya işlem saatlerinde yaklaşık 500 milyon dolar satış gerçekleştirdi. Bu desteğin ardından riskten korunmak isteyen hedge fonlar da TL'ye yönelimlerini hızlandırdı.