Güçlü dolar küresel ekonomiyi korkutuyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güçlü dolar küresel ekonomiyi korkutuyor
Doviz.com
15.09.2022 12:20

Dolar diğer para birimlerine karşı güçlenişine devam ederek diğer ülke ekonomilerini korkutmaya devam ediyor.

Dolar endeksinde 2022 yılının ilk günlerinden beri güçlenme devam etmesiyle yıllık artış yüzde 15 seviyelerine yaklaştı. Dolar endeksi saat 12:00 itibarıyla 109,62 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi 1 seviyesinin altında 20 yılın en düşük seviyelerinde bulunmaya devam ediyor. Euro dolar paritesi 0,9971 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Asya’da Japon yeni dolar karşısında 24 yılın en düşük seviyelerinde bulunmaya devam ediyor. Parite yüzde 0,29 düşüşle 0,6964 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Euro, Japon yeni ve diğer ülke para birimlerine karşı güçlenen doların daha fazla değer kazanmaya devam etmesi, diğer küresel ekonomilerin dolardan kaynaklanan artan şoklarla karşı karşıya kalmasına yol açacaktır. 

Dolar/TL geçen yılın bu zamanlarında 8,5 lira olan dolar kuru bir yıllık dönemde yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. 2022 yılının başından beri ise dolar, türk lirası karşısında yüzde 40’a yakın değerlenerek 18,26 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Euro/TL geçen yılın aynı döneminde 9,9 lira olan euro kuru bir yıllık dönemde yüzde 80 artış gösterdi.  2022 yılının başından beri ise euro kuru yüzde 20 değerlenerek euro kuru 18,24 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Dünya genelindeki piyasalar Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek için para politikalarında agresif sıkılaşmaya devam etmesini bekliyor. Bu sebeple küresel piyasalar Fed’in önümüzdeki hafta yapılacak faiz toplantısında enflasyonu önlemek için faiz oranlarını yükseltmeye hangi seviyede devam edeceğini yakından izleyecek.

Önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanan faiz toplantısında faiz oranlarının 100 baz puan artırılma ihtimali yüzde 37 olarak belirtiliyor.

Enflasyon verileri doları durduramadı 

Salı günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen TÜFE verisi sonrasında dün ABD tarafından gelen üretici fiyat endeksi verileri, ağustos ayında yıllık yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti.

Yıllık bazda tahminlerin altında bir artış gösteren üretici fiyat endeksi verileri, aylık bazda da beklentilere paralel olarak yüzde 0,1 düştü. ABD’de üretici fiyat endeksinde böylelikle üst üste ikinci kez düşüş gerçekleşti. 

Çekirdek ÜFE ise bir önceki seviye yüzde 7,7’den 7,3 seviyesine geldi. Enflasyonun üreticilere yansıyan kısmındaki bu düşüşte en önemli etken benzin maliyetlerindeki düşüş oldu. Nihai talep malları fiyatlarındaki yüzde 1,2′lik düşüşün dörtte üçünden fazlasından sorumlu olan benzin endeksinde yüzde 12,7′lik bir düşüş gerçekleşti ve ağustos ayında nihai talep enerjisi endeksi yüzde 6 düştü.

Üreticilerin mal ve hizmetler için aldıkları fiyatlardaki düşüş, ABD ekonomisinde enflasyon baskılarına karşı bir rahatlama getirdi.

REKLAMI KAPAT X