HSBC'den Türkiye için dolar, faiz ve enflasyon tahmini

Okuma Süresi: 2 Dakika
HSBC'den Türkiye için dolar, faiz ve enflasyon tahmini
Doviz.com
26.09.2024 10:39

HSBC, Türkiye ekonomisine yönelik görüşlerini aktardığı son analizde, enflasyon ve dolar/TL tahminlerini açıkladı. Faiz indirimlerinin bu yıl başlamayacağını öngören banka, Türk hisse senetleri için "ağırlık üstü getiri" tavsiyesini koruyarak son düşüşün bir satın alma fırsatı olabileceğini belirtti.

HSBC, gelişmekte olan ülkelerdeki hisse piyasalarıyla ilgili çeyreklik analizinde Türkiye'nin güçlü fırsatlar sunan ülkelerden biri olduğunu belirtti.

İlgili analizde, Türkiye ekonomisine yönelik öngörülerini yineleyen HSBC, enflasyon, faiz ve dolar/TL öngörülerini açıkladı.

Enflasyon beklentisi

Banka hazırladığı raporda, enflasyonda düşüş hızının 2025'te yavaşlamasını beklediklerini de ifade ederek, 2024 sonunda yüzde 58,6, 2025 sonunda yüzde 31,9 ve 2026 sonunda yüzde 19,8 enflasyon beklediklerini duyurdu.

Türkiye'de enflasyon beklentilerinin hala yüksek olduğuna vurgu yapan HSBC, hizmet enflasyonunda şu ana kadar kaydedilen iyileşmenin mal enflasyonundaki iyileşmenin gerisinde kaldığına dikkati çekti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası enflasyondaki değişime ilişkin beklentileri yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinin eylülde gerilediğini bildirdi.

Faiz tahmini

HSBC, politika faiz oranının da bu yıl sonu yüzde 50,00, 2025 yıl sonunda yüzde 30,00, 2026 yıl sonunda ise yüzde 18,00 seviyesinde olabileceğini aktardı. Buna göre ilgili analizde, faizlerin 2025'in ilk yarısında 1350 baz puan, 2. yarısında 650 baz puan indirilerek gelecek yıl aralık ayında yüzde 30'a çekilebileceği tahmin edildi.

HSBS, raporunda risklere de dikkat çekerek, "Yükselen petrol fiyatları, küresel talepteki zayıflık, jeopolitik gerilimler, risk iştahındaki bozulma ve fon akışlarındaki tersine dönüş, ödemeler dengesi baskılarının yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu da ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratabilir" ifadelerini kullandı.

Dolar/TL beklentisi

HSBC, dolar/TL kuruna ilişkin ise yıl sonu için 36,00, 2025 sonu için ise 40,00 seviyesinin beklendiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Deutsche Bank yıl sonu dolar/TL tahminini düşürdü Türkiye'nin ilk dokuz ayını olumlu olarak değerlendiren Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, dolar/TL'de yıl sonuna ilişkin beklentilerini düşürdüklerini duyurdu.

Bankanın 2024-25 için tüm yıl büyüme tahminleri de yıllık bazda yüzde 3,1 ve yüzde 2,8 oldu.

İLGİLİ HABER EBRD, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,7 ve 2025 için de yüzde 3'te sabit tutarken, yatırımcı güveninde iyileşme olduğunu bildirdi.

“Borsadaki düşüşler alım fırsatı olabilir”

HSBC, hisse analizinde ise Türk hisse senetleri için tavsiyesini "ağırlık üstü getiri (overweight)" olarak korurken, son düşüşlerin bir satın alma fırsatı olabileceğini belirtti.

Bu kapsamda HSBC'nin gelişmekte olan piyasalara yönelik hazırlanan raporunda, Türk hisse senedi piyasasının, küresel makro oynaklığın yaşandığı yaz döneminde keskin bir düşüş yaşadığı hatırlatıldı.

Hisse senetleri için, son düşüşün bir satın alma fırsatı olduğunu düşündüğünü belirten HSBC, "İstikrar programı yolunda gidiyor, büyüme yavaşlıyor, cari açık düştü ve enflasyon düşüyor. Büyümedeki zayıf noktanın bu yılın ikinci yarısında olması muhtemel ve 2025'te yeniden hızlanması bekleniyor. Faiz oranları da gelecek yıl sert bir şekilde düşmeli. Enflasyon-çıktı takasının çok olumlu olma potansiyeli olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Borsa bankacılık öncülüğünde 10 bin puanı aştı: Dolar bazlı takip edilecek seviyeler neler? Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi öncülüğünde yükseliş hızlandı. Banka endeksi yüzde 4'e yakın artarken, BIST 100 yeniden 10 bin puanın üzerine çıktı.
REKLAMI KAPAT X