İhracatçının beklentisi enflasyon oranında döviz kurunun artması

Okuma Süresi: 2 Dakika
İhracatçının beklentisi enflasyon oranında döviz kurunun artması
Doviz.com
20.03.2023 15:28

TİM Başkanvekili Çetin Tecdelioğlu, mevcut dolar/TL seviyesinin yeni siparişleri almakta ve ihracatı sürdürülebilir şekilde devam ettirmekte sorun yarattığını belirterek, beklentilerinin “enflasyon oranında kurda artış” gerçekleşmesi olduğunu açıkladı.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, deprem bölgesinden diğer illere göçlerden dolayı ciddi bir işgücü problemi olduğunu belirterek, depremin iç piyasayı yaklaşık yüzde 25-30, ihracatı da yüzde 8 civarı olumsuz etkilediğini söyledi.

Dolar/TL seviyesinin de yeni siparişleri almakta ve ihracatı sürdürülebilir şekilde devam ettirmekte sorun yarattığını belirten Tecdelioğlu, faiz seviyeleri ile enerji maliyetlerinin de ihracat üzerinde baskı yaratan diğer unsurlar olduğunu söyledi.

TİM verilerine göre ise şubat ayında genel ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 düşüşle 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Tecdelioğlu ayrıca ihracat rakamlarındaki düşüşün tamamını depreme bağlamanın doğru olmadığını belirterek, "Başlıklara baktığımız zaman kur politikası, faiz, rekabetçi tarifelerde olmayan enerji bizi çok etkiliyor” diyerek, şunların altını çizdi:

“Düşük kur nedeniyle ithalatta da artış yaşanıyor. Bizim kur beklentimiz, her zaman enflasyonla paralel gitmesidir. İhracatın hedeflenen noktaya ulaşması için faiz-kur politikasında değişiklik yapılması yerinde olacaktır."

“Depremin bir direkt etkileri, bir de dolaylı etkileri var. Direkt etkileri zaten o bölgedeki ihracatçı firmalarımızın yapmış olduğu iç ve dış piyasaya olan hizmetleri. Dolaylı etkileri ise, tedarikçi olduğu İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şirketlere yan sanayi olarak çalışan firmaların tedarik zincirindeki etkileri. Böyle baktığımız zaman iç piyasayı yaklaşık yüzde 25-30, ihracatı da yüzde 8 civarında etkiliyor. Bu rakamlar çok büyük. İç piyasadaki yüzde 30’lara varan küçülme ihracatta yüzde 10’lara varan daralma, maalesef zor ekonomik koşullardan geçtiğimiz bugünlerde ciddi bir şekilde bizi sarsıyor.”

"Kredi koşulları ağır"

Tecdelioğlu ayrıca realitede yüzde 30’un üzerinde seyreden faizlerin firmaları zora soktuğunu ifade ederek, “Kredi kullanmak için koşullar çok ağırlaştırılmış durumda. İşletmelerin öz kaynakları yetmiyor. Sanayiciler olarak 2019, 2020, 2021 yıllarında pandeminin yaratmış olduğu fırsatlarla çok ciddi yatırım yaptık, kapasitelerimizi artırdık ama öz kaynağımız yani işletme sermayemiz yetmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Reeskont kredisi alanların KGF kullanamayacağı yönündeki düzenlemenin de çok yanlış olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, Erken Emeklilik Sistemi’nin (EYT) firmalara yeni bir yük getirdiğinin de altını çizdi.

Tecdelioğlu, enerji fiyatlarının ise yapılan yüzde 15-25 seviyelerindeki indirimlere rağmen hala rekabetçi seviyede olmadığını aktardı.

REKLAMI KAPAT X