İki yabancı banka dolar/TL’de yıl sonu tahminini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İki yabancı banka dolar/TL’de yıl sonu tahminini açıkladı
Doviz.com
09.07.2024 15:51

Türkiye’ye ilişkin değerlendirmede bulunan HSBC’nin ardından Commerzbank da Türkiye’ye yönelik yeni bir rapor yayımladı. Bankaların raporlarında enflasyon görünümünden yıl sonuna dolar/TL tahminine kadar pek çok detay yer aldı.

Commerzbank Gelişen Piyasa Ekonomisti Tatha Ghose, bugün paylaştığı son notta, Türk lirasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50'ye yükseltmesinin ardından istikrarlı seyir izlediğini belirtti.

Enflasyonun ilk kez haziranda aşağı yönlü sürpriz yaptığını hatırlatan Ghose, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin de toparlandığını ifade etti.

Ghose, ABD'de son dönemdeki verilerin de lira ve diğer gelişen ülke para birimlerini desteklediğine dikkat çekerek, dolar/TL'de yıl sonu için 35 tahminini koruduklarını bildirdi.

Konuyla ilgili notta, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Şimşek geleneksel ekonomi politikalarına bağlı kalacakları konusunda piyasaya güvence verdi. Merkez Bankası yönetimi de enflasyonun gelecek aylarda ılımlaşacağını belirtiyor. Bu kritik bir test olacak.

Enflasyon baz etkileriyle yüzeysel olarak yavaşlayacak ancak temel düzeyde yavaşlama olmazsa politika yapıcılar yeni bir güven krizi yaşayabilir. Dolar/TL'de 2024 sonu için 35 olan 'sembolik tahminimizi' koruyoruz" ifadeleri yer aldı.

İLGİLİ HABER TÜİK Başkanı Çetinkaya "enflasyona" ilişkin soruları yanıtladı TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HSBC’nin dolar/TL tahmini

Türkiye’ye ilişkin not paylaşan bankalardan biri ise HSBC olmuştu. Buna göre banka ekonomistleri konuyla ilgili bugün paylaştıkları notta, Merkez Bankası'ndan bu yıl faiz indirimi beklemediklerini aktarmıştı.

Banka, 2024 yıl sonu dolar kuru tahminini ise 36 TL olarak açıklamıştı.

HSBC ayrıca büyüme beklentisinin ilk çeyrekteki güçlü baskının ardından 2024 yılı için yüzde 3,1'den 3,8'e yükselttiğini, 2024 sonu için enflasyon tahminini ise %48'den %44,6'ya indirdiğini duyurmuştu.

İLGİLİ HABER HSBC, Türkiye'nin 2024 büyüme beklentisini yükseltti HSBC, Türkiye'nin 2024 yılı büyüme beklentisini yükseltti. Banka yayımladığı raporda "İlk çeyrekteki güçlü baskının ardından 2024 yılı büyüme tahminimizi yüzde 3,1'den 3,8'e yükselttik" ifadelerini kullandı.
REKLAMI KAPAT X