​​​​​​​İngiliz sterlini 37 yılın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
​​​​​​​İngiliz sterlini 37 yılın en düşük seviyesinde
Doviz.com
21.09.2022 10:53

Sterlin, 1985′ten bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine geriledi.

Sterlin, dolar karşısında 37 yıldır görülmeyen bir seviye olan 1,1304 dolara düştü. Sterlin/dolar paritesi en son Mart 2020′de 1,14 dolara düşmüş ve bu seviyeler 1985′ten beri görülmemişti.

Sterlin, Türk lirası karşında yüzde 0,24 düşüşle 20,813 lira seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin, euro karşısında yüzde 0,36 artışla 1,1455 euro seviyesinden işlem görüyor. Sterlin’in yılbaşından beri euro karşısında kaybı yüzde 4 seviyesine ulaştı.

İngiltere’de temmuz ayında 40 yıl sonra çift hanelere ulaşan, yüzde 10,1 seviyesindeki enflasyon, akaryakıt fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle ağustos ayında düşüş gösterdi. İngiltere manşet enflasyonu ağustos ayında yıllık yüzde 9,9 seviyesine indi. Ancak İngiltere’nin enflasyon rakamı hala tüm G-7 ülkeleri arasındaki en yüksek seviyede bulunuyor. 

Ekonomistler de enflasyonun hala zirve yapıp yapmadığı konusunda şüpheli olduklarını belirtiyor.

Citi ve Goldman Sachs, gelecek yılın başlarında enflasyonun Avrupa’da oldukça yüksek seviyelere ulaşabileceğini ve enflasyon için genel tahminlerinin yüzde 13,3 olduğunu belirtti.

Deutsche Bank yetkilileri sterlin krizi riskinin hafife alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Başbakan Liz Truss’un önümüzdeki günlerde beklenen politika açıklamalarını yakından takip edeceklerini belirtti.

Enflasyon tahminlerinin Liz Truss hükümetinin yeni önlemlerini açıklanmasının ardından tekrar aşağı doğru revize edilmesi bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), geçtiğimiz ay politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 1,75 seviyesine yükseltmişti. Böylece banka 1995′ten bu yana tek seferde yaptığı en büyük faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

BoE ayrıca ileride faiz artışı yönünde güçlü adımların devamının gelebileceğine dair işaretler vermişti. 

Para piyasaları, yıl sonuna kadar BoE’den en az 200 baz puanlık artış daha bekliyor. Eylül ayı faiz toplantısında ise genel artış beklentisi 50 baz puan ile 75 baz puan arasında bulunuyor. 

Eylül ayında BoE’nin gerçekleştirmeyi planladığı para politikası toplantısı Kraliçe Elizabeth'in yaşamını yitirmesinin ardından uygulamaya konulan yas kararları çerçevesinde geçtiğimiz hafta, bir hafta ertelendi. BoE’nin faiz kararının yarın TSİ 14:00’da açıklanacağı belirtildi.

REKLAMI KAPAT X