İngiltere enflasyon rakamlarının ardından sterlin yönünü yukarı çevirdi

Okuma Süresi: 1 Dakika
İngiltere enflasyon rakamlarının ardından sterlin yönünü yukarı çevirdi
Doviz.com
16.08.2023 15:23

İngiliz sterlini, İngiltere’de açıklanan enflasyon verisinin ardından neredeyse iki haftanın en büyük günlük kazancını elde etmeye yöneldi.

Buna göre, sterlin/dolar paritesi 1,2766 dolar seviyesine kadar çıkarak, 4 Ağustos'tan bu yana bir günlük en büyük artışını gerçekleştirdi.

Sterlin/TL ise bu gelişmenin etkisiyle yüzde 0,29 yükselerek 34,49 seviyesine yükseldi.

İngiltere'de enflasyon ise parasal sıkılaştırma süreci devam ederken, yıllık bazda Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İLGİLİ HABER İngiltere'de enflasyon son 1,5 yılın en düşük seviyesinde İngiltere'de parasal sıkılaştırma süreci devam ederken, yıllık enflasyon da Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Çekirdek enflasyon yüksek kalmaya devam etti

Ancak, değişken enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon temmuz ayında %6,9'da kalarak, Reuters anketindeki %6,8’lik beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Analistler ise son 1,5 yılın en düşük seviyesindeki enflasyona rağmen hala İngiltere Merkez Bankası'nın %2'lik hedefininin üzerinde kalınması nedeniyle, merkez bankasının faiz oranlarını daha da yükseltmesinin beklendiğini söyledi.

Nordea analisti Niels Christensen, konuyla ilgili açıklamasında, "Çekirdek enflasyon ve hizmet enflasyonu çok yüksek. Tüm bunlar İngiltere Merkez Bankası'nın eylül ayında faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Christensen, sterlinin daha fazla değer kazanmamış olmasına şaşırdığını belirterek, piyasanın sterlini destekleyen faiz artırımı beklentileri ile zayıflayan ekonominin sterlin üzerinde yaratacağı korku arasında kilitlenmiş durumda olduğunu belirtti.  

REKLAMI KAPAT X