İsrail ve Filistin arasındaki gerginlik Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasına yol açarken, finans piyasalarında ise yatırımcıların güvenli liman arayışına girmesine neden oldu. İşte gerilimin ortasında finans piyasalarında haftanın ilk rakamları...
Finans piyasaları ülkelerin makroekonomik gelişmelerinden etkilendiği kadar jeopolitik riskleri de fiyatlamaktadır. Bu sebeple çoğu zaman finansal piyasa katılımcıları uluslararası riskleri de incelemek zorundadır. Bu kapsamda da finans piyasalarının odağı hafta sonunda İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerileme çevrildi.
NTV’nin aktardığına göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakın bölgeleri, önceki gün sabah erken saatlerde roket atışları nedeniyle çalan sirenlerle uyandı. İsrail-Filistin hattındaki gerilim de sabah saatlerinde paramotorlu birliklerin sınırı geçmesiyle tırmanışa geçti.
Drone saldırısıyla İsrail tankları patlatılırken, dakikalar içinde 5 binden fazla roket atıldı. İsrail hava savunma sistemi "demir kubbe" bu yoğunluktaki saldırıya cevap veremezken, Tel Aviv dahil çok sayıda kente füzeler isabet etti.
Netanyahu hükümeti ise Hamas'a "savaş ilanıyla" yanıt vererek, yedek askerleri göreve çağırdı ve Gazze'ye hava harekatı düzenlendi.
İsrail uçakları da Gazze'yi bombalamaya başladı ve hava operasyonu gece boyunca sürdü. İsrail'in güney kentlerindeyse ordu, Hamas üyeleriyle sıcak çatışmaya girdi. İsrail jetleri de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun intikam açıklaması sonrası gece saatlerinde Gazze'yi vurdu.
Bombardıman öncesinde 2 buçuk milyon nüfuslu kentin önemli bölümünde elektrikler kesilirken; Hamas, karşılık olarak İsrail kentlerine doğru onlarca roket ateşledi. Hamas’a göre 5 bin, İsrail’e göre 2 binden fazla füze atıldı.
Can kayıplarının ortasında piyasalardan konuşmak istenmese de akıllarda pek çok soru işaret bulunmakta. Bu sebeple hem insanlık hem de ekonomi için gerilimlerin hızla son bulmasını temenni ederek haftanın ilk rakamlarını inceleyelim:
Gerilimin ortasında finans piyasaları
Tırmanan jeopolitik risklerin ardından ise finans piyasalarında riskli para birimlerinden güvenli liman varlıklara doğru bir akış başladı.
Buna göre dün açık olan İsrail Borsası günü %6,69 kayıp ile tamamladı.
Kaynak: Tradingview
Bu kapsamda güvenli liman varlıklara yönelik talebin artması ile altının ons fiyatı da haftaya %1 yükseliş ile 1.851 seviyesinden başladı.
City Index Kıdemli Analisti Matt Simpson, altının hafta sonu yaşanan jeopolitik olayların ardından güvenli liman statüsünü yeniden kazandığını belirterek, "Altının 1.880 dolara çıkma potansiyelini görüyoruz, ancak tahvil getirilerinin önemli ölçüde düştüğünü görmezsek, yakın zamanda 1.900 doları aşabileceğinden şüpheliyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Güvenli liman para birimlerinden olan doların performansını başlıca 6 rakibi karşısında ölçen dolar endeksi ise 0,22 puan artışla 106,0700 seviyesine çıktı. Dolar kuru ise yurt içi piyasada cuma gününü 27,60 seviyesinde tamamlamasının ardından bu sabah ilk işlemlerde 27,70 seviyesine yükseldi.
Petrol fiyatlarında sert yükseliş
Yılın son çeyreğinde petrol piyasalarının karşı karşıya olduğu sıkışıklık da göz önüne alındığında, İran'ın petrol ihracatındaki olası ani bir düşüşe yönelik riskler ise brent petrol vadeli işlemlerinin %4’e yakın değer kazanarak 88 dolar seviyelerine yaklaşmasına yol açtı.