Kapalıçarşı’da dolar 30 lira: Döviz kurunda 2024 beklentisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kapalıçarşı’da dolar 30 lira: Döviz kurunda 2024 beklentisi
Doviz.com
04.01.2024 09:46

Dolar endeksi 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaparken, Kapalıçarşı’da dolar kuru ise ilk kez 30 liraya çıktı. Peki, kurumların dolar/TL’de 2024 yılına ilişkin beklentisi ne yönde oldu? İşte detaylar..

Dolar küresel çapta yeni yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Buna göre günlük yüzde 0,8 yükseliş yaşayan dolar endeksi, mart ayından bu yana en hızlı günlük yükselişini kaydederek 102 bandını aştı. Dolar endeksinde en son bu seviyede günlük yükseliş dokuz ay önce ABD’de bölgesel bankaların yaşadığı kriz zamanında görülmüştü.

İLGİLİ HABER ABD'de bankacılık krizine yönelik ortak açıklama ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardından banka mevduatlarının korunmasına ilişkin önlemlerini açıkladı.

Doların diğer para birimleri karşısındaki yükselişinde ise Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerin yavaşlaması ve Kızıldeniz'deki gerilim etkili oldu. Hazine tahvil getirilerindeki toparlanma da doları küresel çapta destekleyen bir diğer önemli faktör oldu.

Ancak, dün açıklanan Fed tutanaklarında, banka yetkililerinin politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu ve 2024'te faiz indirimlerine başlanılacağını düşündüğü aktarıldı.

Bu durum ise yatırımcıların faiz indirimi beklentilerinde bir miktar daha çekimser kalmasına yol açarak doların yükselişini yavaşlattı.

İLGİLİ HABER Fed tutanaklarında faiz indirimi detayı Fed, 2023 yılının son toplantısına ait tutanaklarda, banka yetkililerinin politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu ve 2024'te faiz indirimlerine başlanılacağını düşündüğünü ortaya koydu. Ancak yetkililerin enflasyon açıkça düşene kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı görüşünde olduğu vurgulandı.

Dolar/TL’de 2024 sonu beklentisi ne yönde?

Doların küresel çapta güçlenmeye başladığı bir ortamda yabancı kurumlar ise Türkiye ekonomisi ve para politikasına ilişkin son değerlendirmelerini paylaştı. Buna göre HSBC, "Türk Lirası için yeni dönem" başlıklı raporunu yayımladı.

Türk Lirası'nın daha az kırılgan hale geleceğinin savunulduğu raporda, parasal sıkılaşmanın ekonomiyi kredi kanalları ile etkilemeye başladığı belirtildi. Kredilerin ve talebin yavaşlaması ile cari açığın azalmasının ise TL'yi daha güçlü hale getirdiği belirtildi.

Banka, doların TL karşısında ılımlı şekilde artacağını ve yıl sonunda 33 TL'ye ulaşacağını tahmin etti. Raporda,"TCMB'nin 2023 ortasından bu yana gerçekleştirdiği büyük faiz artışları nedeniyle dinamikler TL lehine dönmüştür" ifadesi de kullanıldı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise 2024 yılının kur artışı bekleyenlerin yanılacağı bir yıl olacağını söyledi.

Merkez Bankası’nın ithalatın kötü etkilenmemesi ve durmaması için döviz alımı bile yapabileceğini belirten Aran, bu yıl devalüasyon beklentisinin olmadığını aktardı.

İLGİLİ ANALİZ 2023 yılında dolar/TL çaprazını etkileyen önemli olaylar Geride bıraktığımız 2023 yılının ilk işlem gününde 18,73 olan dolar/TL çaprazı yılın son işlem gününde rekor tazeleyerek 29,73 seviyesini test etti. Peki, 2023 yılında dolar/TL çaprazını etkileyen önemli olaylar neler oldu?
REKLAMI KAPAT X