Kritik enflasyon verisi öncesinde dolar/TL 19,30’u aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kritik enflasyon verisi öncesinde dolar/TL 19,30’u aştı
Doviz.com
12.04.2023 10:44

Yatırımcıların küresel piyasalarda kilit öneme sahip ABD enflasyon verilerine odaklandığı bugünün erken saatlerinde dolar endeksi Avrupa ticaretinde gerilerken, dolar/TL ise 19,30 seviyesini aştı.

Çarşamba günü küresel piyasaların ana odak noktası, ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz hamlesi hakkında fikir sahibi olabilmek için mart ayı ABD TÜFE verisinde olacak.

Bugün açıklanacak TÜFE verisinin daha önce %6 olan seviyesinden yıllık bazda %5,1'e gerilemesi beklenirken, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan önemli çekirdek enflasyonun ise aylık %0,4 artışla yıllık bazda %5,6'ya yükselmesi bekleniyor.

Bu veri öncesinde piyasaların genel algısı ise Fed'in mayıs ayında faiz artırım döngüsünde 25 baz puanlık bir artış daha yapacağı yönünde.

Philadelphia Fed Bankası Başkanı Patrick Harker ise salı günü yaptığı açıklamada faiz artırımlarının sonuna yaklaşılmış olabileceğini düşündüğünü belirtirken, New York Fed Başkanı John Williams ise yeni kararların gelen verilere bağlı olması gerektiğini kaydetti.

Ayrıca, bankacılık krizinin ortasında geçen ay faizleri 25 baz puan artıran politika yapıcıların düşüncelerini ortaya koyabilecek olan son Fed toplantısının tutanaklarının açıklanması da piyasaların yakından takip edeceği bir diğer önemli gelişme olacak.

ING analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Fed'in faizlerde zirveye çok yakın olduğunu ve tutanaklarda faizlerin düşürülebileceğine dair herhangi bir işaretin piyasa üzerinde etkili olabileceğini belirtti.

Dolar/TL ise tüm bu gelişmelerin ortasında dolar endeksindeki gerilemeye rağmen haftanın ikinci gününü 19,2875 seviyesinden tamamladıktan sonra çarşamba günü 19,30 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başladı.

REKLAMI KAPAT X