Kriz korkularının azalmasıyla dolar/TL yeniden 19 sınırında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kriz korkularının azalmasıyla dolar/TL yeniden 19 sınırında
Doviz.com
15.03.2023 12:10

Bankacılık krizi korkusunun yumuşaması ve yatırımcıların Fed’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini büyük ölçüde geri çekmesi sonrasında dolar üzerindeki baskının azalmasıyla dolar/TL 19 sınırını aşmayı deniyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,05 artışla 18,9835 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,02 artışla 1,0734 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,02 artışla 103,28 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de Başkan Joe Biden’ın krizin sektör geneline yayılmasını engelleyeceklerine yönelik yaptığı açıklamaların ve Fed’in orta ölçekli bankalara daha katı kurallar getirmeye hazırlandığının duyurulmasının ardından doların üzerindeki satış baskısı da büyük ölçüde ortadan kalktı.

Westpac stratejisti Imre Speizer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüm sıcak gelişmeler sonlandığında doların beklenen kadar güçlü olmayacağını ve böylelikle veri akışının muhtemelen merkez bankasını faiz artışlarına devam etmeye zorlayacağını düşündüğünü söyledi.

Fed’e yönelik faiz oranı vadeli işlem fiyatlamaları ise önümüzdeki hafta 25 baz puanlık bir ABD faiz artırımı için %80'lik bir beklenti olduğunu gösterdi.

Bu ise piyasaların, 50 baz puanlık bir faiz artış ihtimalinin fiyatlandığı geçtiğimiz haftaya kıyasla çok daha güvercin olunduğuna işaret etti. Ancak yine aynı verilere göre bu beklenti, kriz korkularının arttığı ve piyasa katılımcılarının faiz artışı beklemediği ya da ilerleyen dönemlerde keskin indirimlere başlanabileceğini düşündüğü döneme kıyasla oldukça şahin kaldı.

Daha istikrarlı hisse senedi piyasaları ve tahvillerdeki göreceli sakinlikle birlikte bu hareketler ise geçtiğimiz hafta Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflas etmesinin ardından ABD bankacılık sistemindeki bulaşıcılık korkularının azalmasına yol açtı.

ABD’de bankacılık krizinin ardından beklentilerin bir miktar şahinleşmesinde ayrıca dün açıklanan ABD tüketici fiyat endeksi verileri etkili oldu.

Buna göre beklenti, aylık bazda çekirdek TÜFE'nin yüzde 0,4 artması yönündeyken, çekirdek TÜFE'deki artış yüzde 0,5 oldu. Bu veri ise şubat ayında aylık bazda fiyat artışlarının sürdüğüne işaret ederek, politika yapıcıların üzerindeki enflasyonu kontrol altına alma baskısını artırdı.

Fed'in faiz artışlarına devam edeceğine yönelik piyasada oluşan beklentiler ise doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlenmesini sağladı.

REKLAMI KAPAT X