Küresel çapta dolara olan güvende düşüş sürürüyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Küresel çapta dolara olan güvende düşüş sürürüyor
Doviz.com
22.02.2024 11:08

Küresel çapta doların gelişmekte olan ülke (EM) para birimlerine karşı yükseliş beklentileri 2007’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD’de faiz indirimlerine yönelik beklentilerin yüksek getirili varlıkların cazibesini artırması nedeniyle opsiyon yatırımcılarının doların gelişmekte olan ülke (EM) para birimlerine karşı yükseliş beklentileri 2007’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD’de enflasyonun düşmesi ve Fed’in faiz indirmeye başlaması beklentileri küresel çapta doların zayıflayacağı yönündeki beklentileri desteklerken JPMorgan’ın hesaplamalarına göre doların EM para birimlerine karşı 3 aylık satım opsiyonlarının primi ile alım opsiyonlarının primi arasında “risk reversal” olarak bilinen fark, bu hafta yüzde 0,90 puana geriledi. Bu oran ocak ayının ortalarında yüzde 1,19 puan seviyesindeydi.

Öte yandan orandaki düşüşe, benzer vadeye sahip ima edilen volatilitedeki gerileme de eşlik etti. Bu durum ise doların alım opsiyonlarına olan talebin azaldığını gösterdi.

Oversea-Chinese Banking Corp. FX Stratejisti Christopher Wong ise ABD’de daha az kısıtlayıcı bir ortamın getiri farklarını artmasının, gelişen ekonomilerde ihracatın toparlanmasının ve Çin’de teşvik umutlarının doların EM paraları karşısında değer kaybetmesine neden olabileceğini öngördü.

Küresel çapta güç kaybeden dolar, Türk Lirası karşısında ise yükselişine devam etti. Buna göre dolar/TL 31 liranın üzerine kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İLGİLİ HABER Dolar 31 liraya dayandı: Kur neden yükseliyor? Yılbaşından bu yana yüzde 5’e yakın yükselen dolar/TL, 31 lira sınırına dayandı. Piyasalarda gözler ise TCMB’nin atacağı olası adımlara çevrildi.
REKLAMI KAPAT X