Küresel piyasalarda risk iştahı arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel piyasalarda risk iştahı arttı
Doviz.com
21.12.2022 11:10

Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz politika değişikliğinin ardından Japon yeni dolar karşısında değer kazanırken, küresel piyasalarda da risk iştahı arttı.

Japonya Merkez Bankası'nın salı günü tahvil getirileri üzerindeki kontrolünü ayarlamak için yaptığı son hamlenin ardından küresel piyasalarda volatilite arttı.

BOJ, politika faizini sabit bırakmasına rağmen uzun vadeli getirilerin hedefinin her iki taraf üzerinde de 50 baz puan hareket etmesine izin vererek daha önce uyguladığı 25 baz puanlık banttan daha geniş bir aralık belirleyerek bu aralıkta hareket edilmesine karar verdi.

Bu hamlenin ardından salı günü %4'e yakın yükselen yen, bu artışla dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Commonwealth Bank of Australia döviz stratejisti Carol Kong ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, döviz piyasasının BOJ'un politika değişikliğini hala sindirmeye çalıştığını söyledi.

Kong, konuyla ilgili "Piyasa bu kararı mevcut ultra güvercin para politikasından nihai bir dönüşe doğru atılan bir adım olarak yorumladı. Yen, yakın vadede değer kazanmaya devam edebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

BOJ'un kararı ayrıca, yatırımcıların yavaşlayan dünya ekonomisi, yüksek enflasyon ve diğer merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltme hamlelerinden endişe duyduğu bir dönemde geldi.

Ayrıca, Japon yetkililerin eylül ayında 1998'den bu yana ilk kez yene destek vermek için piyasaya müdahale ettiği ve ekim ayında dolar başına 151,94 ile 32 yılın en düşük seviyesine gerileyen para biriminin son derece dalgalı olduğu bir yılda geldi.

Goldman Sachs analistleri ise BOJ'un alacağı bir sonraki politika kararının, politika faizi hedeflerinin değiştirilmesini ya da getiri eğrisi kontrolünün tamamen sonlandırılmasını içerebileceğini belirtti.

Janus Henderson Investors Hisse Senetleri Başkanı Junichi Inoue ise, kısa vadede bir miktar volatilite olabileceğini söyleyerek, “BOJ kararı, dolar başına 150 yen gibi makul olmayan fiyatları ortadan kaldıracağı için piyasanın geneli için çok olumlu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Doları, yen ve diğer beş büyük para birimi karşısında ölçen dolar endeksi ise, salı günü %0,6 düştükten sonra çarşamba günü %0,04 artışla 103,99 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ayrıca yaklaşık 12 yılın en büyük çeyreklik kaybına doğru ilerliyor.

Dolar endeksindeki gerileme, yatırımcılarda risk iştahını artırırken, diğer para birimleri ve riskli varlıklar bunun sonucunda yükselişe geçti.

Euro/dolar %0,15 artışla 1,0631 dolar olurken, sterlin/dolar %0,05 düşüşle 1,2163 dolardan işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X