Küresel piyasalarda yükselişe geçen dolarda son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel piyasalarda yükselişe geçen dolarda son durum
Doviz.com
17.02.2023 11:11

Güçlü ABD ekonomik verileri ve Fed politika yapıcılarının daha fazla faiz artışına işaret eden şahin yorumlarının ardından dolar/TL 18,87 seviyesine çıkarken, dolar endeksi ise altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,11 artışla 18,8681 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,33 düşüşle 1,0637 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,53 düşüşle 1,1925 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,44 artışla 104,4649 seviyesinden işlem görüyor.

Perşembe günü açıklanan veriler, ABD ekonomisinin dirençli kalmaya devam ettiğini gösterirken, doların küresel piyasalarda güçlenmesinde de temel katalizör oldu.

Buna göre, işsizlik yardımı için başvuran Amerikalıların sayısı beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydederken, üretici enflasyonu ise ocak ayında beklentilerin üzerinde artarak ekonominin güçlü kaldığını gösterdi ve Fed'in gelecek dönemlerde faiz artışlarında daha fazla alana sahip olabileceği beklentilerini artırdı.

Bu veriler ayrıca ABD'de perakende satışların iki aylık düşüşün ardından ocak ayında keskin bir şekilde toparlanmasının ve tüketici enflasyonunun hafta başında beklenenden daha güçlü açıklanmasının ardından geldi.

ING analistleri, konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Veriler, Fed'in şahin modda kalmasının ve piyasanın yaza kadar iki ila üç kez 25 baz puanlık faiz artırımı beklemesinin önünü açtı." dedi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise Fed'in son toplantılarında aldığı 25 baz puanlık artış yerine 50 baz puanlık bir artışa gitmesi için zorlayıcı bir ekonomik durumun olduğunu düşündüğünü söyledi. 

St. Louis Başkanı James Bullard da çeyrek puan yerine mart ayında 50 baz puanlık bir artışı desteklemeyi göz ardı etmeyeceğini belirtirken, aralık ayı itibarıyla Fed politika yapıcıları tarafından önerilen %5 ila %5,25 oranı yerine %5,25 ila %5,5 aralığına yükseltebilecek oranların, enlasyonun hızını kesmek konusunda oldukça önemli bir hamle olacağını sözlerine ekledi.

Politika yapıcıların bu şahin duruşu ise gösterge 10 Yıllık Hazine getirilerini aralık sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

REKLAMI KAPAT X