
TCMB verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı son bir haftada 5,6 milyar dolar artış kaydetti. Bu dönemde gerçek ve tüzel kişilerin alımlarını hızlandırdığı görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı son bir haftada 5 milyar 637,41 milyon dolar artış kaydetti. Böylelikle gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 177 milyar 130,93 milyon dolara yükseldi.
Gerçek kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 177,68 milyon dolar artarak 109 milyar 153,82 milyon dolar olurken, tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 3 milyar 459,70 milyon dolar yükselişle 67 milyar 977,11 milyon dolara ulaştı.
Parite etkisi göz önüne alındığında ise yurt içi yerleşiklerin toplam yabancı para mevduatı 2 milyar 494,25 milyon dolar artış gösterdi.
Bu dönemde, gerçek kişilerin parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatları 284,90 milyon dolar artarken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 2 milyar 209,34 milyon dolar yükseliş kaydetti.
Veriler ise döviz talebindeki yükselişin hem bireysel yatırımcılar hem de şirketler nezdinde hız kazandığına işaret etti.

TCMB'nin döviz rezervleri 3 milyar dolar arttı
Öte yandan ilgili haftada TCMB’nin döviz rezervlerinde de 3 milyar dolarlık artış gerçekleşti.
TCMB haftalık verilerine göre 7 Mart ile sona eren haftada döviz rezervleri 3 milyar 45 milyon dolar artarak 94 milyar 757 milyon dolardan 97 milyar 802 milyon dolara çıktı.
