Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,05 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 68,01 oldu.
Merkez Bankası (TCMB), ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL oldu.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 38,64 TL olarak gerçekleşti.
Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi
Faiz beklentisi
Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,26 iken, bu anket döneminde yüzde 33,22 oldu.
TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30 iken bu anket döneminde yüzde 33,68 oldu.
Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi
Enflasyon beklentisi
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,22 iken, bu anket döneminde yüzde 68,01 oldu.
12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,94 iken, bu anket döneminde yüzde 45,28 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,87 ve yüzde 25,82 olarak gerçekleşti.
Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi
Ankette katılımcısı sayısı 70'e yükseldi
TCMB, geçtiğimiz günlerde Piyasa Katılımcıları Anketi'nin katılımcı listesinin, anketin temsil gücünün artırılması amacıyla güncellenmesine karar verildiğini açıklamıştı.
Bu doğrultuda yayımlanan ankette katılımcı sayısının 70'e yükseldiği açıklandı.
Finansal sektörde katılımcı sayısı 29'dan 53'e çıkarken, bu grubun alt sektörlerinden bankalarda 21'den 29'a, banka dışı finansal sektörde 8'den 24'e çıkıldı.
Reel sektörden ankete katılanlar 4'ten 17'ye yükselirken, daha önce "profesyoneller" başlığıyla yer alan katılımcı grubu bu anket döneminde yer almadı.
TCMB daha önce ise katılım sürekliliğinin sağlanabilmesi için sadece kurumsal katılımcılara yer verildiğini, kurumların belirlenmesinde; bankalar için aktif büyüklüğü, aracı kurumlar için aktif/portföy büyüklükleri, yurt dışı yerleşik bankalar için Türkiye'deki portföy yatırım büyüklüğü, finansal kesim dışındaki firmalar için ise sektör seviyesinde aktif/ciro büyüklükleri nesnel kriterler olarak esas alındığını açıklamıştı.