Merkez Bankası’ndan bankalara telefon: Döviz talebi neden artıyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası’ndan bankalara telefon: Döviz talebi neden artıyor?
Doviz.com
06.03.2024 11:32

Dolar/TL'de yükseliş sürerken TCMB’nin artan döviz talebinin kaynağını anlamak için bankalara telefonla ulaştığı bildirildi.

Dolar kuru bugün saat 11.30 itibarıyla yüzde 0,41 artışla 31,7180 seviyesinden işlem görürken, dolar kurundaki kademeli yükselişin ortasında Merkez Bankası (TCMB) ise kredilere yönelik ilave sıkılaştırma adımı attı.

Buna göre kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.

İLGİLİ HABER TCMB'den ilave sıkılaşma adımları geldi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında ihtiyaç kredisi ile ticari kredilerde düzenlemeye gitti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise TCMB’nin ilave sıkılaşma adımlarının büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkısı olacağını söyledi.

Enflasyon verisi beklentileri değiştirdi

Şubat ayı enflasyon verisinin tahminleri aşması ve TCMB'nin yakından izlediği çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruması ise son günlerde TCMB’ye yönelik beklentilerin değişmesine ve piyasanın hareketlenmesine yol açmıştı.

Verinin ardından bu kapsamda TCMB'nin yeni faiz artırımları yapabileceği ekonomistler tarafından dile getirilmeye başlandı. ABD’li finans devi JPMorgan da TCMB beklentilerinde değişikliğe gittiğini duyurdu.

Daha önce TCMB’nin politika faizini yüzde 45 seviyesine çıkarması ile birlikte faiz artış döngüsünü sonlandıracağını öngören JPMorgan, nisan ayı PPK toplantısının ardından TCMB’nin 500 baz puanlık bir artışla politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkarmasını beklediğini duyurdu.

İLGİLİ ANALİZ TCMB faiz artışına yeniden başlar mı? Dün açıklanan şubat ayı TÜFE verileri tüketici enflasyonunun şubat ayında hız kesse bile beklentilerin üzerinde açıklanırken bu durum TCMB’nin faiz artışlarına yeniden başlayıp başlamayacağı sorusunu akıllara getirdi.

TCMB'den bankalara telefon

Reuters ise Merkez Bankası'nın artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatiliteyi engellemek" için bankalarla telefonla görüşüldüğünü iddia etti.

İki bankacı artan döviz talebini mart sonundaki yerel seçimler öncesinde oluşan "psikolojik" olarak niteledikleri talebe bağlarken bunun da "gereksiz bir talep" oluşturduğunu belirtti.

Bankacılar ayrıca dün artan döviz talebi nedeniyle TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaptığını ifade etti. TCMB ise dün temmuz ayından bu yana ilk defa 475 milyon dolar tutarında forward işlemi yapmış ve 28 Mayıs yani genel seçim öncesi dönemden bu yana en yüksek seviyede forward işlemi gerçekleştirmişti.

İLGİLİ HABER HSBC, yıl sonuna yönelik dolar/TL tahminini açıkladı Para politikasının önemli bir derecede geleneksel tarafa yaklaşmasıyla "carry trade" dinamiklerinin Türk lirası (TL) için destekleyici hale geldiğini belirten HSBC, yıl sonu dolar kuruna ilişkin tahminini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X