Moody’s'ten Türkiye raporu: Toparlanma zaman alacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Moody’s'ten Türkiye raporu: Toparlanma zaman alacak
Doviz.com
19.12.2023 15:36

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için yayımladığı raporda, Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın zaman alacağını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için 'Kredi Görüşü' raporunu yayımladı.

"Toparlanma pozitif senaryoda dahi zaman alacak"

Sadece abonelerle paylaşılan raporda, "Kredi görüşümüz, olumlu bir senaryoda bile toparlanması zaman alacak kurumsal ve yönetişim gücündeki erozyona karşı ekonomik gücü ve ılımlı borcu yansıtmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de manşet enflasyonun hala yüksek olduğu, önümüzdeki aylarda da yükselmeye devam edeceği öngörülürken, büyümede sert bir yavaşlamanın yeni bir politika değişimi riskini artırabileceği uyarısı yapıldı.

Raporda "Cari dengedeki iyileşme ve artan rezervler kredi görünümü açısından olumlu. Sıkı para politikası sürdürülebilir ve maaş artışları TCMB'nin hedefi ile uyumlu gerçekleşirse kredi görünümü iyileştirilebilir" ifadesi de yer aldı.

Kurum, Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 4, 2024'te yüzde 2,5, 2025'te yüzde 3 büyümesini bekliyor. Ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 53,5, 2024'te yüzde 58,9, 2025'te yüzde 39,1 olması bekleniyor.

Cari işlemler açığının GSYH'ye oranının da bu yıl yüzde 4,7, 2024'te yüzde 3,4, 2025'te yüzde 3 olması öngörülüyor.

Sınırlı iki faiz artışı beklentisi

Moody's TCMB'den faiz artırımlarına ara vermeden önce daha sınırlı 2 faiz artışı bekliyor.

Raporda, ortodoks politikaların 2021'deki gibi kısa vadeli olması durumunda kredi görünümünün negatife çekilebileceği belirtildi.

Pas geçmişti

Moody's, geçen cuma günü Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurmuştu.

Moody's, halihazırda ise Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü "durağan" olarak değerlendiriyor.

İLGİLİ HABER Moody's Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmadı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X