Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar için kritik hafta: Döviz kurlarında ilk rakamlar
Doviz.com
22.01.2024 10:05

Döviz kurlarının temkinli bir yükseliş yaşadığı kritik faiz haftasında karara ilişkin ilk beklentiler ne yönde? İşte detaylar...

Serbest piyasada 30,2140 liradan alınan dolar, 30,2290 liradan satılıyor. 32,9940 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 33,0095 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 30,1910 lira, euronun satış fiyatı ise 32,8760 lira olmuştu.

Geçen hafta açıklanan TCMB ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 40 TL, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 40,64 TL olarak belirlenmişti.

Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda

Döviz kurlarındaki ılımlı yükselişin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu ise Hafize Gaye Erkan başkanlığında perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak.

TCMB son olarak aralık ayında faiz artırım hızını yavaşlatarak 250 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 42,5 seviyesine çıkarmıştı.

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde?

AA Finans'ın TCMB'nin PPK toplantısına yönelik beklenti anketi ise 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, ankete katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e çıkarılacağını tahmin etti.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 38,75 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını ne zaman açıklayacak?: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Dolar, borsa ve altın yatırımcıları, aralık ayında faiz artış hızında yavaşlamaya giderek 250 baz puan artış kararı alan TCMB’nin ocak ayına ilişkin faiz kararını beklemeye başladı. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..

Goldman’dan faiz tahmini

Goldman Sachs'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistlerinin yayımladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızı göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği vurgulandı.

TCMB'nin şu anki iletişimine bakıldığında, TCMB'nin bu ay politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağı öngörüsünde bulunulan raporda, Goldman Sachs'ın politika faizine ilişkin yıl sonu tahmininin yüzde 42,5 olduğu aktarıldı.

Raporda, enflasyonun ise yüzde 42,6 olan öngörülere kıyasla yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar inebileceği tahmin edildi.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs, Türkiye'ye yönelik enflasyon ve faiz tahminini açıkladı ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'ye yönelik enflasyon ve faiz tahminini açıkladı.

BofA: Tüm iyi haberler fiyatlandı

ABD'li yatırım bankası BofA ise Türkiye için makro ortamı destekleyen tüm iyi haberlerin halihazırda fiyatlandığını öne sürdü.

Bankanın konuyla ilgili notunda, mart ayında yapılacak yerel seçimlerin yurt dışındaki Türk devlet tahvillerinin getiri farkları üzerinde baskı yaratabileceği bildirildi. Bununla birlikte BofA, Türkiye için genel görüşün yapıcı olmaya devam ettiğini de söyledi.

İLGİLİ HABER BofA'dan Türkiye değerlendirmesi: Tüm iyi haberler fiyatlandı ABD'li yatırım bankası BofA'ya göre Türkiye için makro ortamı destekleyen tüm iyi haberler halihazırda fiyatlandı.
İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme Oldukça yoğun geçecek haftada piyasaların takip edeceği en önemli gelişmeler; TCMB ile majör merkez bankalarının faiz kararları, PMI verileri, ABD GSYH ve kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verileri olacak.
REKLAMI KAPAT X