Piyasalarda gözler Fitch'e çevrildi: Türkiye’nin kredi notu artar mı?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Piyasalarda gözler Fitch'e çevrildi: Türkiye’nin kredi notu artar mı?
Doviz.com
08.03.2024 16:13

Yurt içi piyasa katılımcıları kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'ye ilişkin değerlendirme raporunun açıklanması bekliyor. Peki, masadaki ihtimaller neler? İşte detaylar..

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in bu gece Türkiye'ye ilişkin değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor.

Fitch, en son Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmişti. Not görünümünü ise yaklaşık 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a yükselmişti.

Kredi notu artar mı?

Piyasalarda Fitch’in "durağan" olan kredi notu görünümüne "pozitif"e çevirebileceği belirtiliyor. Kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmayacağına yönelik beklentiler de bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşunun görünüm değişikliği yapması halinde bir sonraki değerlendirmede not artışına gidebileceği ifade ediliyor.

Fitch, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 5 basamak altında tutuyor. Kuruluşun Türkiye için ikinci değerlendirmesini 6 Eylül tarihinde açıklaması bekleniyor.

Fitch'in kararı neden önemli?

Kredi kuruluşlarının değerlendirmesi doğrudan yatırımlar için oldukça önemli görülüyor. Şirketler ve fonlar bir ülkeye yatırım yapmak için kredi derecelendirme kuruluşlarını izliyor. Yatırımcılar da genellikle yatırımlarında en az 2 kuruluşun yatırım yapılabilir seviyede not vermesi şartını arıyor.

İLGİLİ HABER “Türkiye, 10 yıl sonra ilk kez not artışı görebilir” Reuters haber ajansı Moody's, S&P ve Fitch uzmanlarıyla görüşüp, kredi kuruluşlarının 2024 tahminlerini yayımladı. Buna göre 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artmasının beklendiği bildirildi.
REKLAMI KAPAT X