Piyasalarda Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor: Uzmanlar döviz kuruna yönelik ne söylüyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor: Uzmanlar döviz kuruna yönelik ne söylüyor?
Doviz.com
23.05.2023 12:25

Merkez Bankası faiz kararının açıklanacağı yeni haftaya piyasalar hareketli başlarken; bankalararası işlemlerde yükselişini sürdüren dolar/TL ise 20 seviyesine doğru emin adımlarla ilerledi.

14 Mayıs’ta yapılan birinci tur cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinden önce yükselişine hız kazandıran ve seçimlerden sonra bu yükselişini sürdüren dolar kuru, bankalararası piyasada 19,85 seviyesinden işlem görerek gün içi rekor seviyesini tazeledi. Ekonomistler ise doların yılın ikinci yarısından sonra 24-25 TL’ye kadar yükselebileceği uyarısında bulundu.

Bankalararası piyasadaki yükselişin yanında dolar kuru Kapalıçarşı’da ise ikinci tur seçimleri öncesinde 20,56 TL seviyesinden fiyatlandı.

Piyasalar ise döviz kurlarının seyri üzerinde uzun zamandır etkili olamayan Merkez Bankası’nın faiz kararında bir sürpriz yapıp yapmayacağını beklemeye başladı.

Buna göre TCMB, mayıs ayı faiz kararını 25 Mayıs 2023 Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak.

TCMB Para Politikası Kurulu, son olarak şubat ayında faizi yarım puan düşürerek yüzde 8,50'ye çekmiş, mart ve nisan aylarında ise faizde değişiklik yapmayarak, yüzde 8,50 seviyesinde sabit tutmuştu.

AA Finans'ın, 25 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklentisi ise politika faizinin yine yüzde 8,50 seviyesinde sabit tutulması yönünde oldu.

Ancak seçimlerden sonra Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği, finans piyasalarının en önemli belirsizliği olarak masadaki yerini koruyor.

Döviz talebi kur üzerinde yukarı yönlü baskı yaratıyor

Hem kurumsal hem bireysel döviz talebinin kur üzerinde güçlü bir baskı yarattığına dikkat çeken Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı ise “Bu iç talebe rekor yüksek seviyelerde seyreden cari işlemler açığı da eklendiğinde zorlayıcı bir dış denge resmi ortaya çıkıyor.

Buna rağmen döviz kurunun ılımlı bir yükseliş seyrini korumasının maliyeti ise Merkez Bankası rezervinde son haftalarda hızlanan düşüş oldu.

Bu nedenle seçim sonrasında mali politika ve krediler kanalı ile ekonominin soğutulduğu, ya da döviz kurlarında daha yüksek bir seviyeye doğru düzeltme yaşadığımız veya her ikisinin aynı anda gerçekleştiği bir senaryo gündeme gelebilecektir.” ifadelerini kullandı.

Dolar yılın ikinci yarısında 24-25 TL'ye çıkabilir

Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişiklik beklemediğini söyleyen Özkanlı konuyla ilgili şunları kaydetti:

Vadeli işlemler piyasasında oluşan fiyatlama, bu tür bir düzeltme sonrasında Türkiye ekonomisinin daha sürdürülebilir bir dengeye gelebilmesi için dolar kurunun yılın ikinci yarısında 24-25 TL aralığında bir seviyeye yükselmesi beklentisine işaret etmekte. Ancak bu seyir, büyük ölçüde, seçimin ardından kurgulanacak yeni ekonomi politikası çerçevesine bağlı olacaktır.

Seçim belirsizliği ortadan kalkana kadar TCMB’nin para politikasında anlamlı bir değişikliğe gitmesini beklememek gerekir; bu nedenle 25 Mayıs Para Politikası Kurulu toplantısından bir değişiklik kararı çıkması ihtimalinin son derece düşük olduğunu düşünüyoruz.”

Tıklayın: Bankacılar hesapladı: TCMB'nin net rezervi 21 yıl sonra ilk kez negatife döndü

REKLAMI KAPAT X