Piyasalarda son durum: Dolar ne kadar oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda son durum: Dolar ne kadar oldu?
Doviz.com
21.03.2023 13:18

Fed'in yarın açıklayacağı faiz kararı bu hafta küresel piyasaların odak noktası olurken; faiz kararı öncesinde dolar/TL 19,0218 seviyesinden, dolar endeksi ise 102,91 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar, bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin ardından Fed'in faiz kararının nasıl etkilenebileceğine yönelik oluşan belirsizlikle salı günü dengeli bir seyir izliyor. 

Buna göre dolar/TL yüzde 0,09 artışla 19,0218 seviyesinden işlem görürken; dolar endeksi ise yatay hareketlerle 102,91 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ayrıca Fed'in faiz kararı öncesinde bankacılık sektörünün yol açtığı endişelerle indiği yaklaşık 6 haftanın en düşük seviyesinden uzaklaşmakta da zorluk çekiyor.

BNY Mellon döviz ve makro stratejisti John Velis ise piyasalarda oynaklığın son zamanlarda arttığını belirterek, bu durumun mart ayı Fed toplantısı ve sonrası için resmi daha da bulanıklaştırdığını söyledi. Bunun bir sonucu olarak ise gelecekteki faiz beklentilerine ilişkin önemli bir yeniden fiyatlamanın olduğunu aktardı.

CME FedWatch aracına göre ise piyasalar, Fed'in çarşamba günü para politikası kararını %16,6 ihtimalle sabit bırakacağını, %83,4 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz artışına gideceğini bekliyor.

Daha önce piyasa katılımcılarının 50 baz puanlık faiz artışı beklentilerine kıyasla bu beklentilerin daha güvercin kalması ise dolar endeksinin 6 haftanın en düşük seviyesine yakın seyretmesine destek oluyor.

Buna göre yatırımcılar, ABD’de başlayan ve daha sonra Credit Suisse olayıyla küresel çapta tedirginlik yaratan bankacılık krizi risklerinin kısa vadeli alınan önlemlerle yatıştırılamayacağını ve Fed'in bu sebeple faiz artışlarında yavaşlayabileceğini düşünüyor.

RBC Capital Markets Asya FX stratejisi başkanı Alvin Tan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Politika yapıcıların gelişen bankacılık sektörü risklerine verdiği yanıtın hızı yüreklendiriciydi ancak piyasalar gergin olmaya devam ediyor." dedi.

Buna göre son olarak pazar günü Fed ve diğer 5 büyük merkez bankası, piyasaya likidite desteği sağlayacağının sözünü vermişti.

Commonwealth Bank of Australia döviz stratejisti Carol Kong ise merkez bankalarının piyasalara likidite desteği vereceğini açıklamasının, Fed’in swap hatlarında ABD doları için mütevazı bir talep yaratabileceğini belirtti.

Ancak Carol Kong, fonlama piyasalarında duyarlılığın hala yüksek olduğunun da altını çizerek, para birimlerinin oldukça temkinli olmaya devam edeceğini bu sebeple küresel piyasalarda gözlerin yarın açıklanacak Fed’in faiz kararında olacağını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ise faiz kararını yarın TSİ 21:00’da açıklaması bekleniyor. Faiz kararının ardından piyasalar ise Fed Başkanı Powell'ın konuşmalarından gelecek dönemlerde atılabilecek adımlara ilişkin ipucu arayacak.

REKLAMI KAPAT X