Piyasalarda son durum: Dolar/TL yükselişine devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda son durum: Dolar/TL yükselişine devam ediyor
Doviz.com
04.10.2022 12:07

Dolar endeksi üzerindeki risk duyarlılığının artması, dolar/TL'yi durduramadı. Dolar/TL yükselişine devam ediyor.

Dolar endeksindeki genel sogumaya rağmen dolar kuru, TÜİK'in açıkladığı enflasyon ve İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı PMI verilerinin ardından Türk lirası karşısında yükselişini sürdürüyor.

Dolar endeksi, 111,05 seviyesine gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesine ulaştıktan sonra 111,25 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla yüzde 0,18 artışla 18,58 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi ise, yüzde 0,50 değer kazancıyla 0,9873 seviyesinden işlem görüyor.

Yatırımcılar, ABD ve dünya ekonomilerinde görülen durgunluk sonrasında Fed'in daha düşük bir faiz artışına gidip gitmeyeceğini merak etmeye başladı.

Bu durum geçtiğimiz hafta tahvil faizlerinde keskin bir düşüşe yol açarak gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin düşmesine neden oldu ve tahvil faizleri üzerindeki düşüş bugün de devam etti.

10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi pazartesi günkü kapanışa göre baz puan daha düşerek yüzde 3,58'e geriledi. Fed'in aksiyon beklentilerine daha duyarlı olan 2 yıllık tahvilin getirisi ise baz puan düşerek yüzde 4,02'e geriledi.

Goldman Sachs yetkilileri, dolar endeksi için hala yukarı yönlü beklentilere sahip olduklarını belirtiyor.

Yatırım bankası analistleri bir notta, değerlemeler gerilemiş olsa da, makro ortamla daha tutarlı olarak ileride doların güçlenmesini daha fazla beklediklerini vurgulayarak, Fed'in daha şahin bir politika izlemesi halinde doların yaklaşık yüzde 5 ile yüzde 7 oranında artış gösterebileceğinin altını çizdiler.

Analistler, dolar endeksinin genel seyri için ayrıca bugün yatırımcıların odağında merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının bulunduğunu, veri gündeminde ise yurt içinde reel efektif döviz kuru, ABD'de fabrika siparişleri ve JOLTS açık iş sayısı ile Euro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi'nin öne çıktığını bildirdi.

Teknik açıdan ise dolar endeksinde 112,5'in direnç, 110,7'nin destek konumunda bulunduğunu kaydetti.

REKLAMI KAPAT X