Piyasalarda son durum: Dolar/TL yükselişine devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda son durum: Dolar/TL yükselişine devam ediyor
Doviz.com
07.03.2023 11:40

Başkan Powell'ın açıklamaları öncesinde yatırımcıların çekimser kalmasıyla yön arayışına giren dolar endeksine rağmen dolar/TL ılımlı yükselişini sürdürerek 18,91 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 11:30 itibarıyla %0,11 artışla 18,9152 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,03 düşüşle 1,0673 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,03 artışla 1,2021 seviyesinden işlem görüyor. 

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün açıkladığı rapora göre, reel efektif döviz kuru şubat ayında 57,07’den 58,73 seviyesine çıktı.

Türk lirasının eylül ayından itibaren dolar başta olmak üzere majör para birimleri karşısında dar bantta işlem görmesinin bu artışta en önemli faktör olduğunu belirten analistler, seçimle ilgili gelişmeler sonucunda dolar/TL'de hareketliliğin artabileceğinin de göz ardı edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Küresel çapta ise dolar endeksi, ABD'den gelen güçlü veriler ve hala yüksek olan enflasyonun yatırımcıları daha uzun süre daha yüksek oranları beklemeye teşvik etmesi sebebiyle 1 Şubat'ta indiği dokuz ayın en düşük seviyesi olan 100,80'den yükselmişti. Ancak endeks, piyasada belirsizliklerin artmasıyla 104,30 seviyelerinde yeni yön arayışına girdi.

CIBC Capital Markets Kuzey Amerika FX stratejisti Bipan Rai ise Powell'ın salı ve çarşamba günleri Kongre önünde yapacağı konuşma ile cuma günü açıklanacak istihdam verilerinin ocak ayı rakamlarından elde edilen verileri doğrulayacak olması sebebiyle dolar endeksinin kısa vadeli seyri için oldukça önemli olacağını belirtti.

ABD'den gelen ocak ayına ilişkin istihdam raporu, işverenlerin beklenmedik bir şekilde 517.000 kişiye istihdam sağladığını göstermiş ve işsizlik oranının %3,4 ile son 53 buçuk yılın en düşük seviyesine indiğine işaret etmişti.

Rai, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu durum yüzeysel olarak bakıldığında biraz şüpheli görünüyor, bu nedenle bu hafta alacağımız birçok veri bize bunun gerçekten şüpheli olup olmadığını ya da mevsimsel düzeltme trendlerinden daha fazlası olup olmadığını gösterecektir." dedi.

ABD tarafından gelen son veri ise ABD'de üretilen mallara yönelik söz konusu dönemde dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 4,5 düştüğünü, dayanıksız mallara yönelik siparişlerin ise yüzde 1,5 artış kaydettiğini gösterdi. Bu gelişme ise imalatta toparlanma olabileceği beklentilerini artırdı.

New York Fed ise küresel tedarik zincirinin normale döndüğünü ve baskıların Covid-19 salgını öncesinden bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından Fed fon vadeli işlemleri, Fed'in 21-22 Mart toplantısında faizleri 25 baz puan artırma olasılığını %76, 50 baz puan artırma olasılığını ise %24 olarak fiyatlıyor.

Ancak analistler, Fed'in faiz artırım hızını tekrar artırma konusunda isteksiz olabileceğini, zira bu hamlenin bankanın son aylarda geçtiği daha ılımlı faiz artışlarına olan eleştirileri artırabileceğini belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X