Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı
Doviz.com
18.10.2023 09:23

Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

Bu sabah Çin'de açıklanan büyüme verileri üçüncü çeyrekte %4,9 artış ile piyasa beklentilerine göre daha olumlu sonuçlandı. Sanayi üretimi ile perakende satışlar da tahminlerin üzerinde artış kaydetti.

Çin verileri ekonomik toparlanmanın ivme kazandığını gösterirken, Türkiye cephesinde ise dün konut fiyatları takip edildi. Ağustos'ta aylık bazda %5,5 artan konut fiyatları yıllık bazda ise %90,3 artış kaydetti. Bu artış ise son 1,5 yılın en yavaş artışı olarak kayıtlara geçti.

Ancak büyük resimde, faiz indirimlerinin başladığı zaman baz alındığında, son 2 yılda konut fiyatlarının 5 kattan daha fazla arttığı görüldü.

İLGİLİ HABER Konut fiyatlarında son 1,5 yılın en yavaş artışı Merkez Bankası (TCMB) 2023 Ağustos ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksini (KFE) açıkladı.

Bu gelişmelerin ortasında yurt içi piyasalarda dolar kuru da küresel piyasalardaki karamsar havanın etkisiyle psikolojik direnç olan 28 seviyesinin üzerine çıktı.

CDS risk primi de küresel gerginliklerin etkisiyle saat 8.27 itibarıyla 410 seviyesine kadar yükseldi.

Kaynak: A1 Capital

Çin’de açıklanan güçlü büyüme verilerine rağmen küresel piyasalardaki kara bulutların artmasında ise Orta Doğu’daki gelişmeler etkili olmaya devam ediyor.

Gazze'de hastane saldırısında yüzlerce sivil hayatını kaybetti

Buna göre dün gece saatlerinde Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırı sonrasında yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti.

Gazzeli yetkililer de İsrail’in hava saldırısı sonucunda en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bu gelişmenin ardından bölgede çok sayıda şehirde İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlenirken, saldırının ardından Ürdün, ABD Başkanı Joe Biden ile Mısır ve Filistin liderlerinin Amman’da yapacağı toplantının iptal edildiğini duyurdu.

İsrail ziyaretini gerçekleştirecek olan Biden, patlama nedeniyle “öfke duyduğunu ve derinden üzüldüğünü” belirterek, “ulusal güvenlik ekibinden tam olarak ne olduğu hakkında bilgi toplamaya devam etmesini” istediğini söyledi.

Filistin lideri Mahmud Abbas ise hastane saldırısının ardından üç günlük yas ilan etti ve saldırı olmasaydı Biden ve diğer liderlerle görüşeceği Ürdün’den ayrılarak, Batı Şeria’ya döndü.

İLGİLİ HABER ABD Başkanı Biden, Ürdün'de Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüşecek ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in "savaş hedefleri ve stratejisi" hakkında kapsamlı bir brifing alacak. Öte yandan Biden, Ürdün'de Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bir araya gelecek.
REKLAMI KAPAT X