Powell'ın 'faiz açıklaması' sonrasında dolar yükselişini hızlandırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Powell'ın 'faiz açıklaması' sonrasında dolar yükselişini hızlandırdı
Doviz.com
08.03.2023 10:48

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarının beklenenden daha fazla artabileceği uyarısında bulunmasının ardından dolarda yükseliş hızlanırken; dolar endeksi son üç ayın en yüksek seviyesine, dolar/TL ise 18,93 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,08 artışla 18,9358 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,06 düşüşle 1,0543 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,03 artışla 1,1830 seviyesinden işlem görüyor. 

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell salı günü Kongre'de yaptığı konuşmada, ABD ekonomisindeki son dirençli görünümün, Fed'in enflasyonu düşürmek için daha agresif hareket etmesi gerektiğine işaret ettiğini söyledi. Bunun üzerine piyasalar Fed'in önümüzdeki aylarda daha yüksek hızda faiz artırımına gidebileceğini fiyatlamaya başladı.

Alliance'ın yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli, Powell'ın açıkça faiz oranları için daha yüksek bir hedeften bahsettiğini belirterek, "Bu, piyasanın hakkında konuştuğu ama açıkçası tam olarak fiyatlanmamış bir gelişmeydi." dedi.

Dolar endeksi ise bu gelişmelerin ardından Hazine getirilerinin bir gecede yükselmesinin etkisiyle son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'nin 2 yıllık getirileri de 2007'den bu yana ilk kez %5 seviyesini aştı.

Fed geçen yılki yüksek oranlı artışların ardından son iki toplantısında ise sıkılaştırma hızını 25 baz puana kadar yavaşlatmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Fed fon vadeli işlemleri şu anda Fed'in 21-22 Mart toplantısında faizleri 50 baz puan artırma olasılığını yaklaşık %60 olarak fiyatlıyor. Bu olasılık salı günü erken saatlerde %22 seviyesinde görülüyordu.

Dolardaki güçlenme ve Hazine'nin daha cazip getirileri ise risk odaklı varlıklar üzerinde satış baskısının artmasına neden oldu. 

Piyasalar, bu gelişmelerin ardından Fed'in bugün açıklayacağı Bej Kitap raporunun yanı sıra cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinden ABD ekonomisine ilişkin daha fazla ipucu görmeyi bekleyecek.

Cuma günü açıklanacak olan şubat ayı istihdam raporu ayrıca ocak ayında işverenlerin 517.000 kişiye istihdam sağladığını gösteren verilerin tek seferlik bir artış mı yoksa daha uzun süreli bir trendin parçası mı olduğuna dair de ipuçları verecek.

REKLAMI KAPAT X