Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan dolar çağrısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan dolar çağrısı
Doviz.com
14.08.2024 11:28

Prof Dr. Özgür Demirtaş, geçen hafta ulaştığı yeni zirvesinin hemen altında hareket eden dolar/TL’nin hala ucuz olduğunu belirterek, "Dolar/TL’yi bu dönemde biraz da olsun bırakmak gerekiyor.” dedi.

Piyasalarda TL likidite fazlasının giderilmesine yönelik adımlarla birlikte ABD enflasyon verileri takip edilirken, dolar/TL geçen hafta ulaştığı yeni zirvesinin hemen altında yatay bir seyir izliyor.

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışına göre yüzde 0,11 değer kaybıyla 33,53'ten tamamlamıştı.

Dolar/TL yeni günde ise 33,54'ten işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,14 yükselişle 36,94'ten, sterlin/TL ise yüzde 0,14 düşüşle 43,07'den fiyatlanıyor.

Dolar endeksi ise aynı dakikalar itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 102,46 seviyesinden işlem görüyor.

Küresel çapta enflasyonla mücadelede ne kadar yol kat edildiği, yatırımcıların başlıca sorularından olmaya devam ederken piyasalar ise ABD’de bugün saat 15.30’da açıklanacak ve tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtacak TÜFE verisini bekliyor.

Ülkede dün açıklanan üretici enflasyonu verisi aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentilerin altında gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de üretici enflasyonu tahminlerin altında kaldı: Altın nasıl tepki verdi? ABD'de üretici fiyatları temmuzda aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında bir artış gerçekleştirdi. Peki, altın fiyatlarının veriye ilk tepkisi nasıl oldu? İşte detaylar..

Analistler ise söz konusu verilerin, fiyat baskılarının hafiflediğine işaret ettiğini ve bu durumun odak noktasını yavaşlayan iş gücü piyasasına kaydırarak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz indirimlerini desteklediğini belirtti.

Gecelik faiz politika faizinin altına indi

Yurt içinde ise bankacılar, TL gecelik faizlerin dün politika faizi altına düşmesi ile birlikte yeniden TCMB'nin likidite adımlarını izlemeye aldı.

Veriler dün itibarıyla likidite fazlasının yaklaşık 160 milyar TL'ye yükseldiğini gösterdi.

Gecelik faiz ise dün yüzde 49,97 ile yeniden politika faizinin altına geriledi. Bu veri de piyasalarda likidite fazlasının önlenmesine yönelik TCMB'den yeni bir adım gelebileceği beklentilerini kuvvetlendirdi.  

Kaynak: Doviz.com

Özgür Demirtaş’tan faiz ve dolar mesajı

Ekonomist Özgür Demirtaş ise dolar/TL'nin stabil kalması sayesinde yabancıların dolar bazında %50 kazandığını belirterek, “Türkiye sonbaharda faiz indirmek durumunda kalacak” değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, bir başka paylaşımında ise döviz kurlarının artması gerektiğine vurgu yaparak, şunları aktardı:

“Türk Lirası aşırı derecede değerli.

Dolar/TL uzun süredir kontrol altında tutuluyor…

İhracatçı, turizmci zaten zor durumda ama onun ötesinde ülke aşırı derecede pahalı.

Dolar/TL’yi bu dönemde biraz da olsun bırakmak gerekiyor.”

İLGİLİ HABER İTO Başkanı Avdağiç: Kur enflasyon makası alarm veriyor İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kur ile enflasyon arasındaki makasın kopmasının ihracatçı açısından önemli bir sorun oluşturduğuna dikkati çekerek, “Kur ile enflasyon arasında dengeli bir korelasyonun tesis edilmesini bekliyoruz” dedi.
REKLAMI KAPAT X