Rublede kayıp derinleşti: Psikolojik eşik kırıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Rublede kayıp derinleşti: Psikolojik eşik kırıldı
Doviz.com
14.08.2023 09:45

Rus rublesinin haftanın ilk işlem gününde dolara karşı kayıplarını derinleştirmesiyle, dolar/ruble paritesi 100 seviyesinin üzerini test etti.

Rusya Merkez Bankası'nın 2023 yılının geri kalanında iç piyasadan döviz alımlarını durdurarak düşüşü durdurmaya çalışmasına rağmen, dolar/ruble kuru geçen yılın mart ayından bu yana ilk kez psikolojik açıdan önemli olan 100 seviyesini aştı.

Ruble ise bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybederek gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren para birimleri arasında yer aldı.

Ruble, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin devam etmesi ve petrol fiyatlarının sınırlandırılmasını da içeren yaptırımların ihracattan elde edilen geliri azaltması nedeniyle geçen yıl Haziran ayındaki zirvesinden bu yana neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

Rusya Merkez Bankası ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomiyi emtia fiyatlarındaki dalgalanmalardan korumak için uygulamaya konulan bütçe mekanizması kapsamında iç piyasadan döviz alımını durduracağını duyurmuştu. Kararın "mali piyasalardaki oynaklığı azaltmayı" amaçladığı belirtilmişti.

İLGİLİ HABER Rusya Merkez Bankası'ndan döviz kararı Rusya Merkez Bankası, “mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için” yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı aldığını bildirdi.

Bloomberg Rusya Ekonomisti Alexander Isakov ise rublede son yaşanan hareketleri şöyle değerlendirdi:

Rublenin istikrara kavuşması için politika faiz oranının yüzde 10'a yaklaşması ve federal bütçe harcamalarının mali tavan içinde tutulması gerektiğini tahmin ediyoruz.

Ruble yüksek ham petrol fiyatlarından faydalanabilir, ancak yerel para politikası para birimi için daha güvenilir bir çıpa olmaya devam edecektir.

Rusya Merkez Bankası'nın yur tiçi tasarrufları artırmak ve ithalatı azaltmak için 15 Eylül'deki toplantısında politika faizini 50-100 baz puan artırması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X