Rus rublesi dolar karşısında güçlenmeye devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Rus rublesi dolar karşısında güçlenmeye devam ediyor
Doviz.com
08.11.2022 16:11

Rus rublesi, dolar karşısında bu yıl bu yıl %15'e yakın değer kazandıktan sonra salı günü de yükselişini sürdürdü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve çok sayıda yabancı şirketin ülkedeki faaliyetlerini durdurmasının bir sonucu olarak, Rusya'da sermaye kontrolleri ve ithalatta düşüş başlamıştı.

Ancak tüm bu gelişmelere rağmen ruble, bu yıl diğer para birimlerine kıyasla güçlü kalmayı başardı ve dolar karşısında %15'e yakın değer kazandı.

Ancak, Banki.ru analisti Bogdan Zvarich, "Enerji piyasasındaki bir düzeltme ve ihracatçılarda yaşanabilecek bir sorun ruble üzerindeki baskıyı artırabilir." dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise, salı günü yaptığı açıklamada, sermaye kontrollerinin yumuşatılması için acil bir ihtiyaç olmadığını belirtti.

Gelirlerinin önemli bir kısmını enerji kaynaklarından elde eden Rusya ekonomisinin fiyat dalgalanmalarından doğrudan etkilenmesi sebebiyle ekonomistler ülkenin para birimini incelerken petrol gibi emtiaların fiyatlarını da inceliyor.

Rusya'nın ana ihracatı için küresel bir gösterge olan brent petrol, bir önceki seansta ulaştığı bir ayın en yüksek seviyesinden gerileyerek 97,25 dolara indi.

Piyasalar petrol gibi emtialara odaklanırken aynı zamanda piyasaların bir diğer odak noktası ise ABD’de yapılacak ara seçimler oldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından iki ülke arasındaki gerginliğin artması sonrasında son olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ise, Rusya ile görüşmelere açık olduğunu belirtmişti.

Alfa Bank paylaştığı bir notunda, "Bu hem Rus hisse senetlerine hem de rubleye yakın vadede bir miktar daha destek sağlayabilir." dedi.

Rus hisse senedi endeksleri ise, piyasa açılışında haftanın en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra geri çekildi.

Ruble bazlı MOEX Rusya endeksi, 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesi olan 2.221,13 puanı gördükten sonra 2.199,1 seviyesine indi.

Etiketler: Rus rublesi dolar
REKLAMI KAPAT X