Rusya'dan uluslararası ödemelerde dolara alternatif arayışı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Rusya'dan uluslararası ödemelerde dolara alternatif arayışı
Doviz.com
11.06.2024 16:02

ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarıyla boğuşan Rusya, dolara alternatif bulma amacıyla gelişmekte olan bazı ülkelerle birlikte bir ödeme platformu oluşturma planını duyurdu.

Devlet ajansı TASS'a konuşan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dolara alternif arayışında bir grup gelişmekte olan ülke ile birlikte bir platform oluşturacaklarını duyurdu.

Bu ülkelerin adı açıklanmazken, söz konusu platformun ne zaman hayata geçeceği de henüz resmiyet kazanmadı.

Lavrov, nisan ayında yerel medyaya dijital para birimine dayalı bir ödeme sisteminin tanıtımını yapmıştı. Bu da söz konusu platformun dijital para birimi ile dolara alternatif olacağı yönündeki beklentiyi artırmıştı. 

Ancak, doların rezerv para birimi olması onun tahtından indirilmesini zorlaştırıyordu. Bu kapsamda Goldman Sachs Küresel İlişkiler Başkanı Jared Cohen, dünyanın henüz doların yerine bir para birimi koymaktan çok uzak olduğunu belirtti.

Çin'in resmi yayın organlarından Global Times'da yer alan Mart 2024 tarihli habere göre Rusya ve Çin arasında gerçekleşen ticaretin yüzde 92'si yerli parayla yapıldı. 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi de 240 milyar doların üzerine çıktı.

Rusya Devet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2023'te Soçi'de bir araya gelmişti. Rus lider Putin, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada "Yerli para birimi kullanma konusunda kararlılığımızı sunduk. Dolar ve euro para birimlerini daha az kullanma konusunda hemfikiriz" ifadelerini kullanmıştı.

REKLAMI KAPAT X