Seçim sonrası yabancı kurumlardan ekonomiye yönelik tahminler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Seçim sonrası yabancı kurumlardan ekonomiye yönelik tahminler
Doviz.com
29.05.2023 14:19

İkinci tur seçimlerin tamamlanmasıyla belirsizlik ortadan kalkarken, yabancı kurumlar seçim sonrasına yönelik öngörülerini paylaşmaya başladı.

Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından yatırımcılar dikkatlerini oluşturulacak yeni kabineye ve ekonomi politikasındaki olası revizyonlara çevirdi.

Bu gelişmelerin ortasında Avrupa ve ABD başta olmak üzere bugün bir çok küresel piyasanın tatil olduğu bir ortamda İstanbul serbest piyasada dolar 20,0877 liradan, euro ise 21,6053 liradan işlem görüyor.

Bu verilere göre TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 2,6 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 6,3, yılbaşından bugüne ise yüzde 6,9 kayıp yaşıyor.

TL'nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB ise seçimin ilk turunden önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta da rezerv kaybı 3,5 milyar dolar olmuştu. Reuters’in aktardığına göre bankacılar ise rezerv kayıplarının seçim haftasında da devam ettiğini hesapladı.

Rezerv yeterliliği piyasalarda en önemli endişe kaynağı olmaya devam ederken, net uluslararası rezervler de 19 Mayıs haftası itibarıyla 2002'den beri ilk defa eksiye düşmüştü.

Yabancı kurumlardan seçim sonrası ekonomi analizi

Buna göre, Morgan Stanley müşterilerine gönderdiği bir notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki bozulmanın ardından finansal istikrar risklerine karşı alternatif önlemler almak zorunda kalabileceğini yazdı.

Aralarında Hande Küçük’ün de olduğu stratejistler, Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” görüşü düşünüldüğünde lirada daha hızlı bir değer kaybı ve yerellerin döviz işlemleri üzerinde sıkılaşan regülasyonlar gibi alternatif önlemlerin büyük ihtimalle gündeme gelebileceğini belirtti. Buna göre, Morgan Stanley dolar/TL ’nin 26 seviyesine çıkabileceğini, buna karşın politika yönünde, özellikle de faizlerde değişim olmaması durumunda dolar/TL’nin 28’e ulaşabileceğini belirtti.

Barclay’s Ekonomisti Ercan Ergüzel ise Kılıçdaroğlu zaferi senaryosuna göre daha kademeli de olsa, Erdoğan’ın zaferi sonrası faizlerin artacağı öngörüsünde bulundu. Ergüzel’in yıl sonu politika faizi tahmini ise yüzde 36 seviyesinde oldu.

Ergüzel ayrıca cari açığın Kasım 2023’ten itibaren kötüleşmeye başlayacağını öngörürken, ortalama dış finansman ihtiyacının Haziran 2023-Ekim 2023 döneminde ortalama aylık 3,3 milyar dolardan Kasım 2023-Şubat 2024 arasında 12,3 milyar dolara çıkabileceğini paylaştı.

Rezervlerdeki azalmaya dikkat çeken Medley Global Advisors Ürün Müdürü Nick Stadtmiller ise piyasaları olabildiğince istikrarlı tutmanın başarması zor bir görev olacağını belirterek, ekonomi üzerindeki baskıyı da artırabileceğini söyledi.

Mevcut heterodoks politikaların sürdürülemez olduğu için politika açıklamaları bekleneceğini ifade eden Abrdn Yatırım Direktörü Viktor Szabo ise lirada değer kaybının devamını ve sonuç olarak daha yüksek faiz oranlarının gelmesini beklediğini açıkladı.

Ancak Erdoğan'ın, "Uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz" ifadeleri, yeni ekonomi yönetiminin gelebileceği ihtimalini artırarak, seçim sonrası Borsa İstanbul'da sert yükseliş yaşanmasına yol açtı.

REKLAMI KAPAT X