Standard Chartered dolar kuruna yönelik yeni tahminini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Standard Chartered dolar kuruna yönelik yeni tahminini açıkladı
Doviz.com
03.08.2023 09:02

Standard Chartered Bank, yayımladığı yeni raporda, dolar/TL paritesine yönelik tahminini yukarı yönlü revize etti. İşte İngiliz devinin dolar kuruna yönelik yeni tahmini..

İngiltere merkezli finans devi Standard Chartered, Türkiye ekonomisine yönelik yeni bir rapor yayımladı.

Yeni raporunda Standard Chartered, Türk Lirası’ndaki değer kaybını ekonomide ortodoks zemine geri dönüş ile ilişkilendirdi. Yeni atanan ekonomi yönetiminin düşük faiz politikasından dönerek şimdiye kadar gerçekleştirilen 2 toplantıda faizleri 900 baz puan artırdığını hatırlatan banka, yıl sonuna kadar TCMB’den 900 baz puanlık bir faiz artırımı daha beklediğini bildirdi.

Her ne kadar yeni atanan ekonomi yönetimi rasyonel zemine dönüş çerçevesinde hareket etse de, Standard Chartered, görece pasif kalan faiz karalarının TL’deki değer kaybını yavaşlatmaya yetmeyeceğini de bildirdi.

Çekirdek enflasyonun Türkiye’de yapışkan bir hal aldığını ifade eden Standard Chartered analistleri, TL’deki değer kaybına yönelik olarak ise, derin negatif reel faiz oranlarını sebep gösterdi.

Merkez Bankası’nın enflasyonun altında kalan faiz artırım karalarının TL’deki negatif seyrin ana kaynağı olduğu belirtilirken, bu durumun yurt dışından gelmesi beklenen sıcak para akışını da olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

Raporda olası politika dönüşlerine dikkat çekildi

2024’ün Mart ayında gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi, ortodoks ekonomi politikasından bir sapma olabileceğinin altını çizen Standard Chartered konuya ilişkin “Mart 2024’te gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi ortodoks ekonomi politikasından olası dönüşler bizim için büyük bir risk kaynağı. Geçmişte yaşanan deneyimlere dayanarak, bu tarihe kadar yatırımcıların temkinli kalmalarını öngörüyoruz” ifadesini kullandı.

Dolar/TL’de yeni hedef seviyeler

Banka, yayımladığı raporda dolar/TL tahminlerini önceden paylaştığından daha yüksek seviyelere revize etti.

Buna göre, 2023 yılı için dolar/TL paritesinin 28 TL’de sabit kalacağı öngörüldü.

Bankanın 2024 yılı için dolar/TL tahminini 30 TL seviyesinden 40 TL seviyesine çıkarken, 2025 yılı için tahmini ise 55 TL seviyesinde oldu.

Öte yandan, 2026 yılı sonuna yönelik beklenti 75 TL, 2027 yılına yönelik beklenti ise 95 TL seviyesinde oldu.

REKLAMI KAPAT X