Sterlin fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı
Doviz.com
01.12.2022 16:57

Sterlin/dolar, kasım ayında %5’e yakın yükseldikten sonra aralık ayına da yükselişini hızlandırarak başladı.

Sterlin/TL, bugün saat 16:45 itibarıyla %1,41 artışla 22,7866 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %1,49 artışla 1,2232 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,84 düşüşle 105,1172 seviyesinden işlem görüyor.

Son günlerde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalarda özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sözlü yönlendirmeleri oldukça etkili oldu.

Son olarak Fed Başkanı Jerome Powell'ın aralık ayında faiz artırım hızının muhtemelen yavaşlayacağını söylemesiyle küresel piyasalarda hareketlilik başladı. Bunun ardından dolar endeksi, üç buçuk ayın en düşük seviyesine inerken, sterlin başta olmak üzere diğer para birimleri yükselişe geçti.

Kasım ayına kadar ABD Merkez Bankası’nın uyguladığı agresif faiz artışlarıyla dolar değerlenirken, sonrasında ABD'den gelen enflasyon verileri ve yetkililerin faiz artışlarında yavaşlama çağrılarıyla bu durum tersine dönmüştü. 

HSBC FX Araştırma Müdürü Paul Mackel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dolar son 18 ayda çok iyi bir performans gösterdi. Ancak, doların yükselmesini sağlayan bazı itici güçlerin kaybolduğunu görüyoruz." dedi.

Sterlin ise, İngiltere'de yaşanan siyasi kaosun etkisiyle son dönemlerde oldukça dalgalı bir seyir izlemişti.

HSBC’den Daragh Maher, müşterilerine gönderdiği bir notta "Para birimindeki bu dalgalanma, yeni bir trendin belirtisidir." dedi.

Mackel ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir yıllık düşük performansın ardından gelen sterlindeki son yükseliş, gidişatın iyiye doğru dönebileceğini gösteriyor. Yapısal zayıflıklar bir gecede tamamen tersine dönmeyecek elbette. Ancak risklerin çoğu mevcut seviyelerde fiyatlandı." ifadesini kullandı.

REKLAMI KAPAT X