Sterlin Hunt'ın yeni mali plan açıklamasını beklerken geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin Hunt'ın yeni mali plan açıklamasını beklerken geriledi
Doviz.com
17.11.2022 14:35

Sterlin, dolar karşısında yaklaşık üç ayın zirvesine ulaştıktan sonra, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın açıklayacağı yeni mali plan öncesinde belirsizliklerin artmasıyla geri çekildi.

Sterlin/TL, son dönemde elde ettiği kazançların bir kısmını geri vererek, 22,0787 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, bugün saat 14:30 itibarıyla %0,58 düşüşle 1,1847 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de tahminlerinin altında yükseliş gösteren ÜFE verisi sonrasında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz artışlarında yavaşlayabileceği beklentisi de arttı.

Bu veriden sonra, Fed’in aralık ayındaki para politikası toplantısında faizleri 50 baz puan artırma olasılığı, birkaç gün önceki %71,5 seviyesinden %85 seviyesine yükseldi. 75 baz puan faiz artışı ihtimali ise %15 seviyesine indi.

Bu beklentiler doların değer kaybetmesine sebep olurken, sterlinin diğer para birimleriyle birlikte dolar karşısında yükselişe geçmesine ve ağustos ortasından bu yana ilk kez 1,2028 seviyesine ulaşmasına destek oldu.

Eylül ayının sonunda, mini bütçenin açıklanmasının ardından 1,035 dolara kadar düşen sterlin, böylelikle yeni bir yükseliş hareketi başlatmış oldu.

İngiltere'de ayrıca, Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın, kamu bütçesindeki önemli bütçe açığının üstesinden gelmeye yardımcı olmak adına ağır vergi artışları ve harcama kesintilerini içeren yeni bir mali paket açıklaması bekleniyor.

Caxton'da FX analisti David Stritch konuyla ilgili, “Jeremy Hunt’ın mali paket açıklaması, sterlindeki yükselişin kalıcı olup olmayacağını gösterecektir.” dedi.

Analistler, Hunt'ın açıklayacağı yeni mali paketin yüzde 40’ının vergi artışlarından ve yüzde 60’ının harcama kesintilerinden oluşacağını belirtiyor.

Stritch konuyla ilgili, “Jeremy Hunt, açıklamasında BoE Başkanı Andrew Bailey'den aralık ayındaki para politikası toplantısında piyasanın beklediğinden daha düşük bir miktarda faiz artışına gitmesini talep ederse, sterlin son kazançlarının bir kısmını geri verebilir. “ dedi.

Bu beklenti ise, sterlinin yükselişi üzerinde satış baskısı oluşturarak kazançların sınırlı kalmasına sebep oldu.

REKLAMI KAPAT X