Sterlin İngiltere’nin maliye politikasındaki U dönüşünün etkisiyle yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin İngiltere’nin maliye politikasındaki U dönüşünün etkisiyle yükselişe geçti
Doviz.com
17.10.2022 11:31

Sterlin, İngiltere Başbakanı Liz Truss hükümetinin, maliye politikasındaki U dönüşünün etkisiyle yükselişe geçti.

Sterlin/dolar, cuma günü 1,1225 seviyesine kadar yükseldi. Yeni haftaya da yükselişle başlayan parite saat 11:30 itibarıyla %0,72 yükselişle 1,1260 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/TL ise, TCMB’nin bu hafta perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde, faiz indirimi beklentileri ve sterlinin güç kazanmasıyla %0,84 artarak 20,9348 seviyesinden işlem görüyor.

Truss'un cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin ilk mini bütçesinin bir parçası olarak İngiltere'nin kurumlar vergisini %19'da tutmak yerine, gelecek yıl nisan ayından itibaren %25'e çıkaracağını söylemesiyle sterlin yükselişe geçmişti.

Haber, eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in görevden alınıp yerine Jeremy Hunt'ın getirilmesinden saatler sonra geldi.

Daily Mail'in haberine göre, İngiliz milletvekillerinin bu hafta Truss'u görevden almaya çalışacakları belirtildi.

Eski dışişleri ve sağlık bakanı olan Hunt ise, hükümetin vergi ve harcama planlarını tam olarak açıklayarak, İngiltere'nin ekonomik güvenilirliğini geri kazanma sözü verirken, Liz Truss'un ülkeyi yönetmeye devam etmesinin de destekçisi olduğunu belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'nın cuma günü tahvil alımı desteğini de sonlandırmasının ardından, yatırımcılar endişeyle İngiltere devlet tahvillerinin gelecekte nasıl bir seyir izleyeceğini merak etmeye başladı.

Commonwealth Bank of Australia döviz stratejisti Carol Kong, "Tahvil getirilerinde bir artış görürsek bu, piyasaların İngiltere'deki borç sürdürülebilirliği konusunda şüpheci olmaya devam ettiğini gösterecektir." dedi.

Kong ayrıca, "Sterlin fiyatının, bu hafta çok dalgalı olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen hafta ABD'de açıklanan enflasyon verisi, bir sonraki FOMC toplantısında agresif bir faiz artırımına gidilebileceğine dair bahisleri artırırken, piyasalar 75 baz puanlık bir faiz artırımına %90,9, 100 baz puanlık bir artırıma ise %9,1 ihtimal veriyor.

Mizuho Bank'ın ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, sterlinin yükselişiyle ilgili, "Dolar, sterlin karşısında baskın olmaya devam ediyor. Herhangi bir durum karşısında üstünlüğü azalsa bile yakın vadede üstünlüğünü tekrar ortaya koyması çok muhtemel." ifadesini kullandı.

REKLAMI KAPAT X