Sterlin İngiltere'nin yeni mali planı öncesinde temkinli seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin İngiltere'nin yeni mali planı öncesinde temkinli seyrediyor
Doviz.com
10.11.2022 14:17

Sterlin, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın 17 Kasım'da yapmayı planladığı yeni mali plan açıklaması öncesinde temkinli seyrediyor.

Sterlin/dolar, 27 Ekim tarihinde gördüğü 1,1645 seviyesinin ardından gerileyerek 1,1374 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/TL ise, 27 Ekim tarihinde gördüğü 21,7431 seviyesinin ardından gerileyerek 21,1610 seviyesinden işlem görüyor.

Bazı analistler çarşamba günü sterlinde görülen gerilemenin teknik olarak 1,16 seviyesinin aşılamamasından kaynaklandığını öne sürerken, bazı analistler ise bu gerilemenin İngiltere’nin yapısal sorunları sebebiyle gerçekleştiğini öne sürdü.

Piyasalar ise, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın 17 Kasım'da yapmayı planladığı mali açıklamayı bekliyor. Bu açıklamada, kamu harcamalarında bir düzine sıkılaştırmayı içeren ve potansiyel olarak daha yüksek vergilerin getirilebileceğine dair bazı göstergeler olduğu belirtiliyor.

ING stratejisti Chris Turner, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artışlarını Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’na göre daha düşük miktarlarda yapmaya hazırlandığını belirterek, "Herkes maliye politikasının ne kadar sıkı olacağını görmek için 17 Kasım'ı bekliyor." dedi

Turner konuyla ilgili ayrıca, "17 Kasım'daki açıklamalar, sterlinin yeniden düşmesi için katalizör olabilir, o zamana kadar sterlin hareketlerini tahmin etmek için muhtemelen dolara ya da dış verilere bakılacaktır." dedi.

BoE'nin geçen hafta faiz oranlarını arttırma kararının ardından sterlin %2 değer kaybetmişti. Para birimi o zamandan bu yana kayıplarını telafi etti ancak bu yıl dolar karşısında %15 değer kaybı yaşadı.

Analistler, BoE'nin faiz artırım kararına rağmen para birimindeki düşüşü, resesyon ihtimalinin kuvvetlenmesine bağladı. Ancak BoE yetkilileri, gelecek dönemler de borçlanma maliyetlerinin beklendiği kadar keskin bir şekilde artmayacağını söyledi.

Analistler ise, cuma günü açıklanacak olan üç aylık GSYH büyüme rakamlarının, piyasalara İngiltere ekonomisinin durumu hakkında ipucu verebileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X