Sterlin mali plan açıklaması ardından tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin mali plan açıklaması ardından tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi
Doviz.com
26.09.2022 10:57

Sterlin’in açıklanan yeni mali paket sonrası düşüşü hızlandı ve sterlin dolar karşısında tüm zamanların yeni en düşük seviyesine ulaştı.

Sterlin/dolar 1,0348 dolara kadar düşerek 1985'ten bu yana en düşük noktasına indi. Pazartesi günü Asya ve Avustralya'da işlemlerin açılmasıyla birlikte, cuma gününden bu yana yaşanan yüzde 2,6'lık düşüş genişledi. Piyasalar üzerinde sterlinin önümüzdeki aylarda da düşebileceği beklentileri oluşmaya başladı.

Sterlin, Türk lirası karşında yüzde 0,70 düşüşle 19,73 lira seviyesinden işlem görerek, 20 lira sınırının altına indi.

Sterlin, euro karşısında da değer kaybına başlayarak yüzde 1,15 düşüşle 1,1063 seviyesinden işlem görüyor. 

Birleşik Krallık Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, cuma günü borçlanma maliyetlerinde tarihi bir artışa yol açacak ve 45 milyar sterlin ile finanse edilecek vergi indirim paketinin detaylarını açıkladı.

Kwarteng'in açıkladığı vergilerde keskin bir indirimi de içeren paket, son 50 yılın en büyük vergi paketi olmuş oldu. 

Ancak Kwarteng'in açıkladığı vergi indirimlerini finanse etmek için gereken miktar ile ilgili endişeler, İngiltere'nin yeni ekonomik yaklaşımının sürdürülebilir olup olmadığı konusunda endişeleri de artırdı.

Kwarteng piyasalar üzerinde her zaman oynaklıklar olacağını ancak sakin kalmanın ve uzun vadeli stratejiye odaklanmanın daha önemli olduğunu belirtti.

Muhafazakar Partili eski Maliye Bakanı Lord Ken Clarke Pazar günü yaptığı açıklamada vergi indirimlerini eleştirerek bunun sterlinin çöküşüne yol açabileceğini söyledi.

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers ise, Birleşik Krallık yükselen bir ekonomi gibi davranıyor ancak batmaya doğru ilerliyor dedi.

REKLAMI KAPAT X