Sterlin resesyon korkularının gündeme gelmesiyle düşüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin resesyon korkularının gündeme gelmesiyle düşüyor
Doviz.com
18.10.2022 14:39

Sterlin, Truss'ın kurumlar vergisinde gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği vergi indiriminden geri adım atması sonrasında resesyon korkularının gündeme gelmesiyle düşüşe geçti.

Sterlin/dolar, bugün saat 14:30 itibarıyla %0,48 düşerek 1,1303 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/TL ise, %0,49 düşüşle 21,0193 seviyesinden işlem görüyor.

Goldman Sachs, İngiltere ile ilgili tahminlerini revize ederek ekonominin %1 küçüleceğini ancak enflasyon ve faiz oranlarının düşebileceğini belirtti.

ABD'li yatırım bankasının pazar günü yayınladığı analizde, İngiltere ekonomisinin gelecek yıl %0,4 daralacağı tahminini revize ederek, %1 küçüleceği öngörüsünde bulundu.

Goldman Sachs, tahminini yenilemesinde en önemli etkenin Truss'ın vergi indirimi kampanyasından vazgeçmesi olduğunu belirtti.

Nisan ayında kurumlar vergisinin tekrar %25'e çıkarılmasının resesyon endişesini tetiklemesi bekleniyor.

Raporda ayrıca; “Zayıf büyüme, önemli ölçüde sıkılaşan finansal koşullar ve önümüzdeki nisan ayından itibaren artacak olan kurumlar vergisi de hesaba katıldığında, İngiltere’nin büyüme görünümünün daha da aşağı çekilebileceği ve daha derin bir resesyon yaşanabileceği bekleniyor.” ifadesi kullanıldı.

Bazı analistler ise, Truss'ın kurumlar vergisinde indirim planından geri adım atmasının, faiz oranlarında daha sert bir artış ihtiyacını ortadan kaldırarak, merkez bankası üzerindeki baskıyı hafifletebileceğini söylüyor. 

Deloitte tarafından yapılan bir anket ise; faiz oranlarındaki artış sebebiyle, İngiliz şirketlerinin satışlardaki düşüş ve durgunlukla başa çıkmasının daha da zorlaşmasını beklediklerini ortaya koydu.

İngiltere'nin en büyük firmalarının finans müdürleri, borçlanmanın 2010'dan bu yana hiç olmadığı kadar maliyetli olduğunu ve yatırımların gerçekleştirilmesinin zorlaştığını belirtti.

Deloitte tarafından yapılan anket, finans direktörlerinin çoğunluğunun önümüzdeki 12 ay içinde gelirlerin düşmesini beklediğini, maliyetleri kısma ve nakit çıkışını kontrol etme planlarının ilk iki öncelikleri haline geldiğini ortaya koydu.

Deloitte baş ekonomisti Ian Stewart, “İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarındaki keskin artışların ardından, borçlanma maliyetlerindeki yükseliş firmaları yatırımlarını finanse etme yöntemlerini değiştirmeye zorluyor.” ifadesini kullandı.

Stewart ayrıca, "12 yıllık kolay kredi dönemi sona eriyor. Şirketler, kredinin maliyetinde ve bulunabilirliğinde bir zorlanma görecek.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X