Sterlin/TL 22 lirayı aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlin/TL 22 lirayı aştı
Doviz.com
15.11.2022 15:09

Sterlin/TL, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın perşembe günü açıklayacağı mali paket öncesinde yükselişine devam ederek, 22 lira seviyesini aştı.

Sterlin/dolar, bugün saat 15:00 itibarıyla 1,1870 seviyesinden işlem görüyor.

İngiltere’de perşembe günü açıklanacak olan yeni mali plan öncesinde gelen işsizlik verisi, beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti.

ING'de FX stratejisti olan Francesco Pesole, aralık ayında İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapmasını beklediğini söyledi.

Pesole ayrıca, "İşsizlik oranının yükseldiğini görüyoruz ancak bunun artan işten çıkarmalar yerine çoğunlukla yeni işe alımlardan kaynaklandığını düşünüyoruz." dedi.

Piyasaların yeni odak noktası bu sebeple, perşembe günü açıklanacak olan yeni mali plana çevrildi.

Pesole konuyla ilgili, "Piyasalar hangi önlemlerin alınabileceğine dair haberlerle çalkalanıyor. Bu sebeple sterlinden bir miktar daha tepki bekliyoruz." dedi.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, enflasyonu düşürmek için tek seçeneğin devlet borçlarının azaltılması olduğunu söylemişti. Bu sebeple Hunt'ın devlet borçlarını azaltmaya yönelik yeni vergi paketleri açıklaması bekleniyor.

Euro ise, temmuz başından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, yatırımcılar Euro Bölgesinde odaklanılacak ana verinin kasım ayında yükselen Alman ekonomik hissiyatı ZEW endeksi olduğunu söyledi.

Commerzbank FX Analisti Antje Praefcke, "Kış boyunca derin bir resesyon yaşanacağına dair endişeler nedeniyle endeks son dönemde tamamen çökmüştü. Kışın ısınma döneminin ılımlı başlaması ve benzin depolarının dolu olması nedeniyle analistler işlerin o kadar da kötü gitmeyeceği konusunda umutlanmış olabilir." dedi.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau ise, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) muhtemelen faiz oranlarını %2'nin üzerine çıkarmaya devam edeceğini belirtti ve agresif faiz artışlarının yeni bir normal haline gelmeyebileceğini de sözlerine ekledi.

REKLAMI KAPAT X