İngiliz sterlini, bir gün önce rekor düşük seviyeye geriledikten sonra, İngiltere Merkez Bankası ve İngiliz hükümetinin istikrarsız bir ekonomi konusunda gergin olan piyasaları yatıştırmaya çalışmasıyla istikrar kazandı.
Dün 1,0348 seviyesine kadar gerileyen parite, yeni günde yüzde 0,98 artışla 1,0794 seviyesinden işlem görerek devam ediyor.
Sterlin/Türk lirası, yüzde 1,04 artışla 19,9743 lira seviyesinden işlem görerek, 20 lira seviyesine yakın seyrediyor.
Sterlin/dolar ise, yükseliş çabasına başlayarak yüzde 0,85 yükselişle 1,1218 seviyesinden işlem görüyor.
İngiltere Maliye Bakanı Kwarteng'in geçen hafta mali planı açıklamasının ardından, sterlin yüzde 4,7'ye varan bir değer kaybı yaşadı.
BoE, sterlinin 1,035 ile en düşük seviyeyi gördüğü gün, enflasyonu kontrol altında tutmak için faiz oranlarını artırmakta tereddüt etmeyeceğini belirtti.
BoE’nin piyasaları istikrara kavuşturma çabasına rağmen, 1985'ten bu yana en düşük noktasına inen sterlin/dolar paritesi düşüşüne devam etti.
Kwarteng'in 1972'den bu yana faaliyete konulmuş en büyük vergi indirimini uygulamaya koyan hükümetin borçlanma maliyeti keskin bir şekilde arttı.
Vergi indirimi planlarını finanse etmek için İngiltere'nin daha fazla borçlanmaya gideceği ihtimali piyasalarda sterlin üzerindeki satış baskısının artmasına sebep oldu.
Pazartesi günü geç saatlerde merkez bankası piyasaları "yakından izlediğini" ve %9,9'a ulaşan enflasyonu kontrol altına almak için kasım ayında yapılacak bir sonraki toplantıda faiz oranlarını artırmaktan çekinmeyeceğini söyledi.
Açıklamayla BoE’nin sterlini desteklemek için acil bir faiz artışı yapacağı beklentisinin de önü kapanmış oldu.
Açıklamalar, hükümetin ekonomi politikalarına ilişkin kuşkuları hafifletmeye yetmedi ve sterlin, Kwarteng'in cuma günkü açıklamasından önce bulunduğu 1,12 dolar seviyesinin oldukça altında kaldı.
Hükümet, hayat pahalılığı krizine yol açan enerji fiyatlarını kontrol altına almak için 60 milyar sterlinden fazla harcama yaparken aynı zamanda vergilerde 45 milyar sterlin (49 milyar dolar) kesinti yapmayı planlıyor.
BoE'nin açıklamasından önce piyasalar kasım ayında yüzde 1,5 puanlık bir artışla faiz oranlarının yüzde 3,75'e çıkacağını fiyatlıyordu. Mevcut durumda politika faizinin mayıs ayına kadar yaklaşık yüzde 6 seviyesine ulaşması bekleniyor.
Vergi paketi açıklamasından önce yüzde 3,5 civarında olan 10 yıllık tahvil faizinin fiyatı da keskin bir düşüşle 0,42 puan artarak yüzde 4,2 seviyesine yükseldi. Duyarlılığı daha yüksek olan iki yıllık getiriler ise ağustos ayı sonundaki yüzde 3 seviyesinden yüzde 4,5'e yükseldi.