TCMB'den üç yeni tebliğ: Depo alım ihalesi, menkul kıymet tesis düzenlemesi ve kredi faizleri

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB'den üç yeni tebliğ: Depo alım ihalesi, menkul kıymet tesis düzenlemesi ve kredi faizleri
Doviz.com
21.12.2023 15:06

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son faiz kararını açıklayarak politika faiz oranını beklentiler çerçevesinde 250 baz puan artırdığını duyurmasının ardından bir dizi yeni karara imza attı.

Buna göre banka, kararın ardından depo alım ihalesi, kredi kartı faiz oranları ve menkul kıymet tesisi hakkında alınan yeni kararlarını duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan kredi kartı faizlerine ilişkin açıklama Merkez Bankası, kredi kartı azami faiz ve komisyon oranlarında artış olmayacağını duyurdu.

Bankanın, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği belirtilirken, bu çerçevede yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’e indirileceği bildirildi.

29 Aralık 2023 tarihinde sona erecek olan kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulamanın 6 ay daha uzatılmasına karar verildi.

Depremin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla deprem bölgesine kullandırılan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyetine yönelik hususların ise Haziran 2024’e kadar devam edeceği aktarıldı.

TCMB depo alım ihaleleri düzenleyecek

TCMB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 52’nci maddesinde, para politikası hedefleri çerçevesinde para arzının ve likiditenin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla açık piyasa işlemleri yapılabileceği düzenlendiği de hatırlatıldı.

Açıklamada, "Bu çerçevede, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecektir" ifadeleri kullanıldı.

REKLAMI KAPAT X