TCMB’nin dezenflasyon uğruna göze aldığı iki hata

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB’nin dezenflasyon uğruna göze aldığı iki hata
Doviz.com
16.04.2025 15:28

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale, TCMB’nin enflasyonun yükselişini engellemek adına yaptığı hataları açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Mart tarihinde takvim dışı bir toplantı gerçekleştirerek gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 46’ya yükseltilmesine, bir hafta vadeli repo oranının ise sabit bırakılmasına karar vermişti.

TCMB, son bir ayda yurt içinde yaşanan siyasi gelişmelerin yarattığı dalgalanmayı azaltmak için ise çeşitli kanallar aracılığıyla döviz piyasasına yaklaşık 50 milyar dolarlık müdahalede bulundu.

İLGİLİ HABER Prof. Dr. Hakan Kara: Ülke tarihinin en büyük döviz müdahalesi yapıldı  TCMB’nin yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde masada bulunan ihtimalleri değerlendiren Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, son bir ayda çeşitli kanallar aracılığıyla döviz piyasasına ülke tarihinin en büyük müdahalesinin yapıldığını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Merkez Bankası'nın son adımlarını değerlendirdi.

Küçükkale’nin konuya ilişkin analizi şöyle oldu:

“HMB'den (Hazine ve Maliye Bakanlığı) umudu keseli zaten epeyce olmuştu ama TCMB'yi sıklıkla alkışlıyor, övüyordum. Son iki gündür yaptığım analizler, aslında TCMB'nin de çok kritik hatalar yaptığını gösteriyor.

Nedir onlar?:

• Faiz koridoru üst bandını %46'ya çekip, haftalık fonlama yerine gecelik fonlamaya geçmiş olması. Oysa, politika faizini %46 yapıp haftalık fonlamaya devam etmiş olsaydı maliyet bu kadar yüksek (50 milyar dolar) olmayacaktı,

• Kuru 38TL'de tutup patikanın bu seviyeye ulaşmasını beklemek yerine, yeni bir patikaya geçiş yapılmış olsaydı, toplam maliyet yine bu seviyelere ulaşmamış olacaktı...

Peki neden böyle bir yol izlediler?

Benim önerdiğim alternatif senaryoları onlar bilmiyor mu, masada konuşulmadı mı? Muhtemelen konuşulmuştur. O zaman neden uygulamadılar? Çünkü önceliği "dezenflasyon programı"na verdiler.

Programı işler halde tutabilmek için bu yolu izlediler. Toplam maliyeti umursamadılar.

Süreç boyunca canlı yayınlarda 2 defa "Hocam, program çöp mü oldu?" sorusu ile karşılaştım. O sorulara: "Hayır, tamamen çöp oldu diyemeyiz. Ama çok büyük hasar aldı" şeklinde cevap vermiştim...

Şimdi diyorum ki: "Evet, çöp oldu! Enflasyon birkaç puan artmasın diye 50 milyar dolar yakan bir program, benim gözümde artık çöptür"...

Zaten gerçek enflasyon %38 değil, çok daha yüksek seviyelerde. Enflasyonu %38'de tutacağım diye 50 milyar dolar yakılır mı? Üstelik kur artışları ile enflasyon zaten artacak. Bırak %40 olmasın da %45 olsun.”

İLGİLİ HABER Merkez Bankası tarihin en büyük ikinci zararını açıkladı Merkez Bankası, 93’üncü Hesap Dönemi’nde toplam 700 milyar 354 milyon TL zarar ettiğini açıkladı. 
REKLAMI KAPAT X