TL mevduatta faizler neden düşüyor, düşüş devam eder mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
TL mevduatta faizler neden düşüyor, düşüş devam eder mi?
Doviz.com
18.01.2024 10:33

2023 yılının sonlarında yükselişiyle dikkat çeken mevduat faizleri yeni yılla birlikte düşüş eğilimine girdi. Peki faizler neden düşüyor, düşüş devam eder mi? İşte uzmanların konuya ilişkin yorumları..

Merkez Bankası'nın uygulamaya başladığı sıkı para politikasıyla birlikte 2023 yılının sonlarına doğru mevduat faizlerinde ciddi artış meydana gelmişti. Ancak oluşan TL likidite bolluğu nedeniyle bankalar mevduat faizlerini yeni yılla birlikte düşürmeye başladı.

İLGİLİ HABER Mevduat ve kredi faizlerinde güncel tablo Merkez Bankası'nın 2023 yılında uyguladığı şahin politikanın ardından yükselişe geçen faizlerde yeni yıla girilmesiyle birlikte hareketlilik hız kazandı. İşte mevduat ve kredi faizlerinde güncel tablo..

Türk lirası mevduattaki gerilemenin sebeplerinden ilki ise kredi talebindeki düşüşe rağmen mevduatın hala cazip bir yatırım seçeneceği olması oldu. Buna göre TL mevduat oranları gerilemesine rağmen yatırımcısına yüzde 40’tan fazla bir garanti getiri sağlayarak bankalardaki TL mevduat likiditesinin yüksek kalmaya devam etmesine yol açtı.

TL likiditesinin artışına neden olan bir diğer gelişme de uygulanan KKM'den çıkış stratejisiydi. Son olarak ekonomi yönetimi, attığı adımla birlikte TL dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarının yenilenmeyeceğini duyurmuştu. Son verilere bakıldığında da 50 milyar TL'lik bir KKM çıkışı göze çarptı. Bu durum ise paranın mevduata geçmiş olma ihtimalini destekledi. Bu gelişmeler ise likiditenin artmasına destek olarak bankaların faizleri düşürmesine yol açtı.

İLGİLİ HABER 2024 yılı için kritik kur korumalı mevduat kararı 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacağı, mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının ise vade sonunda yenilenmeyeceği bildirildi.

Borsadan yaşanan çıkışlar ve dövizdeki stabil seyir sonrası gözler mevduata çevrildi

Öte yandan halka arz furyasının etkisini kaybetmesiyle borsada yaşanan çıkışlar, buradan çıkan paranın bir kısmının da mevduata gitmesine yol açtı.

Dolar/TL kurunda yaşanan stabilite de alternatif getiri arayışındaki yatırımcıların faize yönelmesine destek oldu. Buna göre tarihinde ilk kez 30 TL'yi aşan dolar kurunda volatiltenin düşmesi yani döviz yatırımcısına ciddi bir getiri sağlamaması da likiditeyi artırarak bankaların faizleri düşürmesine destek oldu.

İLGİLİ HABER JPMorgan’dan dolar/TL’ye ilişkin yeni tahmin JPMorgan, bugün 30 seviyesini aşan dolar/TL için 2024 yıl sonu tahminini 34 seviyesinden 36 seviyesine revize etti.

Düşüş devam eder mi?

Prof. Dr. Cem Başlevent ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Mevduat faizlerinde yeni yılda görülen gevşeme, bankaların bilanço dönemleri ve likidite ihtiyaçları ile ilgili olmalı" dedi. 

25 Ocak'ta TCMB'nin politika faizini bir kez daha arttırması durumunda mevduat faizlerinde de tekrar hafif bir yükselme olabileceğini belirten Başlevent, "Yılın ortasına kadar enflasyonda da artış bekleniyor. Dolayısıyla faizlerdeki asıl düşüş yılın ikinci yarısında görülecek ve bu da bireylerin yatırımların tercihlerini etkileyebilir. Ekonomi yönetiminin vatandaşın dövize yönelimini sınırlamak için ne gibi önlemler alacağını göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X