UBS yıl sonu euro/dolar tahminini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
UBS yıl sonu euro/dolar tahminini açıkladı
Doviz.com
14.07.2025 15:51

Doların 2025 yılı sonuna kadar küresel para birimleri karşısında değer kaybedeceğini öngören UBS, bu zayıflamanın altında yalnızca makroekonomik dinamikler değil aynı zamanda yapısal faktörlerin de yer alacağını söyledi.

UBS tarafından yapılan değerlendirmede, ABD'nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla büyümesinde 2025 yılı içinde yavaşlama beklendiği belirtildi.

Banka bu beklentiyi Amerikan Merkez Bankası'nın faiz indirimi sürecine girmesiyle birlikte değerlendirdi ve bu durumun dolar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu aktardı.

Doların bu yıl içerisinde zayıflamaya devam edeceğini tahmin eden UBS, 2025 yıl sonu için Euro/Dolar paritesinde hedefi 1,23 olarak belirledi.

Japon Yeni karşısındaki öngörülen seviyeyi ise 130 olarak duyurdu.

ABD’nin artan dış borcu ve küresel pozisyonların ağırlığı

Doların yalnızca kısa vadeli ekonomik göstergelerle değil, aynı zamanda derinleşen yapısal kırılganlıklarla da karşı karşıya olduğunu vurgulayan UBS, “Amerika Birleşik Devletleri'nin net dış borcu 2005 yılında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın sadece yüzde 9’una denk gelirken, bu oran günümüzde yüzde 88’e ulaşmış durumda” tespitini paylaştı.

Buna ek olarak UBS, ABD dolarını küresel portföylerde "aşırı sahiplenilmiş" bir varlık olarak tanımladı. Yapılan açıklamada, “Dolar şu anda küresel döviz rezervlerinin yüzde 58’ini temsil ediyor” ifadesine yer verildi.

Kur satışlarını tetikleyebilecek riskler

Banka analizinde G10 ülkeleri arasında yaklaşık 13,4 trilyon dolarlık korunmamış dolar pozisyonunun bulunduğunu belirtti. Bu çerçevede, sadece yüzde 5 oranında bir çözülmenin dahi 670 milyar dolarlık bir satış dalgasını tetikleyebileceği aktarıldı. UBS'in döviz piyasası analiz ekibi, bu durumun geniş çaplı etki yaratabileceğine dikkat çekti.

Bankanın dolara yönelik olumsuz beklentisini destekleyen diğer yapısal nedenler arasında, ticaret tarifelerinde yaşanabilecek küresel çaplı bozulmalar ve doların satın alma gücü paritesi açısından “mevcut aşırı değerlenmiş durumu” öne çıktı.

İLGİLİ HABER Haziranda en fazla kazandıran yatırım aracı açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getirinin Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) gerçekleştiğini hesapladı.
REKLAMI KAPAT X