Yabancı para fon ve faiz gelirlerine vergi hazırlığı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yabancı para fon ve faiz gelirlerine vergi hazırlığı
Doviz.com
28.11.2023 11:53

TBMM'ye sunulan yeni torba yasa teklifiyle yabancı para fon ve faiz gelirlerinde uygulanan vergi oranlarının yüzde 40'a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yetki verilecek. Peki, yeni teklif ne anlama geliyor? İşte uzman yorumu..

Ekonomi yönetimi, tasarrufçuların dövize talebini kısmak için bankalara zorunlu karşılıkları artırma dahil bir dizi ek yükler getirmişti. Bu adımların ardından tasarruf sahiplerinin döviz cinsi faiz kazançları üzerinde de vergi hazırlığı yapılıyor.

Buna göre bazı kanun ve kararnamelerde değişiklik öngören 80 maddelik yasa teklifine eklenen maddeyle dövizden elde edilen faiz gelirleriyle yabancı para fon işlemlerinden sağlanan kazançlarda uygulanan vergi oranlarının yüzde 40'a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yetki verilecek.

İLGİLİ HABER 80 maddelik yeni torba teklif, TBMM’ye sunuldu: Neler değişecek? Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte, KKM'de kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması ve şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranı üst sınırının yükseltilmesi de yer aldı.

Teklifin konuyla ilgili maddesi şöyle:

Kaynak: TBMM

Sosyal medyada ekonomi paylaşımlarıyla tanınan beşyüzyedi ise konuyla ilgili çok soru aldığını belirterek, teklifin ilgili maddesini şöyle değerlendirdi:

“1. Bu yasalaşmadan, şimdi bile "1 kata kadar artırma yetkisi" var zaten. Yetki almak ile fiilen uygulamak ayrı. Fiiliyatı takip edip yorumlayacağız günü gelince.

2. Her tür fon vb yatırım aracına uygulanacak verginin hangi süre elde tutana, ne şekilde uygulanacağı da oldukça serbest belirlenebilecek. Yani belki 3 ay tutan ile 13 ay tutan farklılaşacak. Fiili uygulama gelsin, göreceğiz.

3. %15 olan bir stopaj çat diye %40 olacak diye görmemek lazım. Bu tür bir kararın yatırımcı kararlarına, döviz akımlarına, piyasada oluşacak enerji ve baskıya etkileri var; bunu herkes biliyor. MB'nin "yavaş adım atıyorsak etki analizlerinden!" düsturu yine devrede olacaktır diye düşünüyorum. Böyle bir karar 2-3 milyar daha vergi toplayalım diye değil; sıcak parayı üfleyerek yiyelim diye alınacaktır...”

REKLAMI KAPAT X