Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarının ardından tüm vadelerdeki tahvil faizleri yükselirken, uzmanlara göre rasyonel politikaların sürmesi halinde seçim sonrasında ülkeye yabancı girişi de hızlanabilir.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadele kapsamında attığı sadeleşme adımlarının ardından tahvil faizlerindeki değişim dikkat çekmişti. Bu gelişmenin ardından portföy yöneticileri ise artık bono ve tahvil yatırımının yeniden cazip hale gelebileceğini değerlendirdi.
Bir borçlanma senedi olan tahviller, ekonominin temelini oluştururken; şirket ya da devletlerin tahvil basması, nakit elde edileceği anlamına gelmektedir. Tahvil alıcıları ise yatırdıkları para karşılığında dönemlik olarak faiz kazanmaktadır.
İlk 10 ayda yabancı net satıcı
Tahvil faizlerinin geçmiş dönemlerde düşük kalması sonrasında ise yabancı yatırımcının Türk tahvillerindeki payı 27 Ekim itibarıyla yüzde 0,76 ile tarihi en düşük seviyelerinde seyretmeye devam ediyor.
Ancak yılbaşından bu yana yabancı yatırımcılar 587,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, 472,2 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi ve 0,3 milyon dolarlık özel sektör tahvili alımı yaptı.
Piyasalar 2024 için daha iyimser
Piyasa katılımcıları ise CDS’lerin son iki yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve normalleşme adımları sonrasında yabancı yatırımcı cephesindeki pozitif tepkinin devam ettiğini bildirdi.
Buna göre Orca Marco Finansal Danışmanlık Kurucusu ve Stratejist Evren Kırıkoğlu, yabancı yatırımcı tarafında TL cinsi varlıklara yönelik çok büyük bir ilgi olduğunu belirterek, 2024'te Türkiye'nin mevcut yeni ekonomi yaklaşımını koruduğu takdirde Türkiye'nin olumlu ayrışabilecek bir noktada olabileceğine işaret etti.
Kırıkoğlu konuyla ilgili paylaşımında ise şunları kaydetti:
"Yabancı yatırımcı tabanında Türkiye ve TL cinsi varlıklara dair çok büyük bir ilgi var. Yabancı bir takım farklı haberler bekliyor olabilir bunlar arasında faizlerdeki seyrin netleşmesi, tepe noktanın görülmesi ve yerel seçimlerin netleşmesi gibi hikayeler geliyor olabilir. Ama hepsinin arka planında ilk fırsat bulduğumuzda TL cinsi varlıklarda pozisyon alalım niyeti olduğu çok bariz. Seçimlerden sonra uygulanan politikalar ve gerçekleşen tüm diplomatik gelişmeler de uluslararası ilginin olduğunu teyit ediyor.”
Ekonomist ve Stratejist Güzem Yılmaz Ertem ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, son enflasyon raporundaki negatif çıktı açığı da düşünüldüğünde yerel seçim sonrası Türkiye’yi kısa süreli bir resesyonun beklediğini belirterek, yabancının TL cinsi tahvillere ilgi göstermesi için ekonomi yönetiminin sıkı para politikası duruşunu kararlılıkla sürdürmesi ve kura müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.
Yabancı ne zaman Türk tahvillerine gelir?
Türk tahvillerinde fiyatlamada yaşanan normalleşmenin de önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, sadeleşme adımları sonrasında tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin yaşandığını hatırlatarak; 10 yıl vadeli tahvilde yüzde 30, 5 yıl vadelide ise yüzde 35’in üzerindeki hareketin önce yerli, devamında ise yabancı yatırımcıdan karşılık bulacağını kaydetti.
Dün itibarıyla 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 39,65, 5 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 33,09 , 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise yüzde 28,91 seviyelerinde seyretmişti.
Kaynak: Ekonomim
Hazine'den sukuk ihracı için 5 kuruma yetki
Ayrıca Hazine, Ocak 2029 vadeli dolar cinsi beş yıl vadeli sukuk ihracı için bankalara yetki verdi. Uluslararası piyasalarda bundan önceki son ihraç nisan ayında gerçekleşmişti. Bu kapsamda Hazine, nisanda ilk yeşil tahvil ihracı ile 2,5 milyar dolar borçlanmıştı.
Öte yandan Hazine, bu yıl uluslararası piyasalardan 7,5 milyar dolar borçlanma gerçekleştirdi. Geçen yıl uluslararası piyasalardan 11 milyar dolar borçlanılmıştı.